Ringsekreterarutbildningen

Idag har jag varit på första träffen på ringsekreterarutbildningen. Hmf, vilket låååångt ord :P Nåväl. Vi gick igenom lite grundligt vad vi ska lära oss och pratade lite om vad ringsekreterare gör. För er som inte vet så är ringsekreterare en person som assisterar domaren på hundutställningar. En sån ska jag alltså bli :P Vi fick en massa material och självklart lite hemläxa :) Vi är just nu 6 tjejor som går den men det var väl tal om att någon till skulle börja.. KUL! :)

Efter utbildningen så tog jag och Stinky en promenad med hundarna och nu har jag landat hemma igen. Faktiskt tänkte jag gå och sova typ.. NU. För imorgon börjar jag 9:30 och måste alltså kliva upp rätt tidigt för att hinna med promenad med Aite och alla andra morgonsysslor :)

Spännande fredagskväll!

Ikväll när jag, Jennifer och Aite var ute med bilen såg vi en vovve.. Men ingen ägare. Hunden sprang omkring ensam och verkade lite orlig och rädd. Jag och Jennifer körde runt en stund och kollade om någon ägare dykte upp men icket. Hunden fortsatte irra omkring och helt plötsligt sprang den ut på vägen, rakt framför en bil som fick tvärnita. Vi var ju helt enkelt tvugna att agera. Jag hoppade ur bilen, hukade mig ner och började locka på hunden. Men den bara skällde oroligt och ville inte alls komma nära mig. Då kom jag på den brillianta idén att locka fram hunden med hjälp av Aite. Och det hjälpte :) Då kom vovven fram och nosade glatt på Aite och tillslut fick jag själv komma fram och klappa. Jag lyfte in hunden i bilen och vi åkte till polisstationen. Väl där så ville naturligtvis ingen polis öppna dörren trots att vi ringde på en miljon gånger.. ungefär. Och stackars Jennifer höll på kissa ner sig så vi fick ju helt enkelt hoppa in i bilen igen och åka hem till mig. När blåsan var tömd ringde vi till polisen och de skulle fixa så att någon kom och tog emot oss. Så vi åkte tillbaka och då blev vi insläppta. Vi fick lämna lite uppgifter sen blev det ett tårfyllt (nå nästan!) avsked av den söta lilla hårbollen. Hunden hade till och med börjat ty sig till oss och tyckte INTE att det var roligt att gå med farbror polisen :/

Det värsta var att det var andra människor i rörelse där hunden befann sig, men ingen verkade bry sig? Hade inte vi gjort något åt saken så hade hunden förmodligen blivit påkörd eller blivit tvungen att spendera natten ute.

Dagens goda gärning, CHECK! :P

Vi kan ju konstatera att det blev en lite annorlunda fredagskväll..

Fräsch hund!

Min hund är så himla fräsch. De senaste dagarna har han RAPAT mig i ansiktet TRE gånger. När jag har varit på väg att pussa på honom har han alltså svarat genom att släppa en ljudlig rap rakt i mitt ansikte. Himla trevligt.. hmf ;)

Söthund.

Nytt halsband på G

Efter måååånga om och men har Helena äntligen beställt ett halsband åt Aite. Jag har dels inte haft lust att lägga pengarna på ett hundhalsband när jag har ett fungerande, och dels så har jag haft beslutsångest. Kommer ni ihåg att jag mixtrade ihop lite snygga bilder på förslag till hur halsbandet skulle se ut? Det blev ingen av dem. Faktiskt så blev det inte ens Vibri. Tanken var ju att jag skulle beställa därifrån men jag blev rekommenderad Minxdesign av flera personer så det blev den sidan istället. Tydligen så är halsbanden därifrån minst lika snygga & bra men till ett mycket bättre pris :) 250 kr har jag betalat för mitt.

Iallafall, jag tänkte ju från början köra på djurmönstrat.. Zeeebra!! Med svart band och röd text. Men jag blev liksom less av bara tanken :S Så nu beställde jag ett lite "barnsligare" halsband istället. Fodret och kanterna är i typ babyblått med rött & vitt mönster. Bandet i mitten blir i mörkgrått och texten i rött. Det ska stå AITE och vara en tass på varje sida om texten :)

Blå/vit/röd

Sådär ser tyget ut. Jag har ingen aning om jag kommer vara nöjd. Just nu känns det ju bra.. men jag hade typ 12 olika förslag och lottade i stort sett vilken jag skulle ta :P Nåväl, till det fjuttiga priset 250 kr så kan jag ju faktiskt beställa ett till sen om jag vill ;)

Nu händer det grejjjeeeer!

Nu är det mycket som händer och sker känner jag :) Eller kanske inte just nu, men det är väldans mycket på gång. Och det gillar jag! Det var varit en ganska lugn höst (om man bortser från jobbet).. Men nu är det alltså dags att få lite fart och fläkt igen. Det jag syftar på är bland annat ringsekreterar-utbildningen som börjar på söndag. Så ska jag även ringa till studiefrämjandet imorgon och anmäla mig till L1:an, Ledarskapsutveckling steg 1. Igår hade vi möte med Hundungdoms styrelse och även där är det ett och annat som är på G.. Kurser och annat skoj ;)

Helena gillar!

Nu har solen hittat till mig och Aite:









Lycklig hund? JA! :)
Lycklig matte? JA! :)

Åh vad härligt med lite sol!

Mera hår.



Har borstat igenom hela Aite idag igen och det släppte minst lika mycket hår som för några dagar sen :P Charmigt? Javisst :)



Den här helgen har varit riktigt mysig :) Jag jobbade ju igår men efter jobbet mötte jag upp Anna och Linda för en fika på Alla Tiders, mums! Sen på kvällen så blev det middag på O'learys med Elin o gänget. Kanske inte så välplanerat med både fika och mat inom loppet av några timmar men nog gick det ner ändå :P  Idag har jag pulat på här hemma. Jag har städat, myst med Aite, bakat och lite sånt smått och gott. Nu på kvällen promenerade jag, Anna och Stina hem till Linda för födelsedagsfika. Lindas son fyllde år så vi var ju helt enkelt tvungna att komma och snylta tårta ;) Det var också mums! Den här helgen har helt enkelt bestått av fika och mat. Mycket hälsosamt ;) Men man lever bara en gång! :)

Vi går mot ljusare tider :)

Åh vad härligt. Klockan är halv nio och det är i stort sett helt ljust ute.. nästan :P Om bara en månad är det säkert ljust redan vid sju :) Underbart! Nu är vi less på mörkret. Och jag saknar solen.. Jag har inte sett solen sen..? Kanske Oktober-November någon gång? Min chef hade visst sett solen på väg till jobbet igår.. Så snart orkar den väl upp för dundret och kan lysa på mig och Aite också :D

Träningsstund i vinterlandet

Idag har jag och Aite kört första träningspasset på veckor! Haha. Det känns seriöst som det.. Vi har iallafall inte åkt ut och tränat tillsammans med någon annan på jääättelänge. Jag har ju bara tränat på promenader och lite smått hemma.. Det är ju träning det med, viktig träning, men det är ändå inte samma sak som att åka ut och köra ett litet pass :P Idag for jag, Aite, Linn och Nero till en parkeringsplats och tränade lite av varje. För min del blev det platsliggning, inkallning, fot och lite småtricks bara. Så fick Nero och Aite busa lite också.

Det var faktiskt riktigt kul att träna nu när det var så himla länge sen. Och Aite var väldigt taggad, han tyckte att det var kul och lyssnade på allt jag sa :) SKOJ! Det var även väldigt roligt att se Linn och Nero träna. Dom har verkligen kommit långt och jag tror inte att det är länge tills vi ser Linn & Nero debutera på på lydnadsplan och inom freestyle! :D


Aite, Linn & Nero


Aite på plats :P


Nero går slalom mellan Linns ben


Hopp genom armarna


Bus :) Hat-Kärlek :P


Voff på dig!



Jag tänkte även berätta att jag just har anmält mig till en ringsekreterarutbildning som NNKK ska hålla :) Den börjar nästa helg, den 30/1. Om det är någon annan som är sugen så tycker jag absolut att ni ska ta chansen och utbilda er! :)

Hår.





Då var det dags igen. Jag hade just vård av liten hund och när jag kammade Aite så fullkomligen rasade håret av honom :P För bara 2-3 veckor sen så var det inte alls särskilt mycket. Men nu är det visst dags att pälsa av sig igen. Jag tänkte fråga Stina om hon vill leka hundsalong med mig här framöver. Då ska hon få ta med sin sån där "blåsmaskin" som jag kallar det :P En superstark superfön. Då kan vi blåsa bort allt hår ;) Men än så länge så är det mest benen och svansen som har börja tappa hår. Jag ska vänta lite tills resten av kroppen kommer igång sen blir det hårborttagning :)

Lämnat blodprov - Check

Vi lever! Både jag och Aite :) Veterinärbesöket gick faktiskt väldigt bra.. Men Aite tycker INTE om att vara där längre. När han var liten var det ett jätteroligt ställe som man fick godis på men efter några hemska besök där är han inte särskilt förtjust. Idag försökte han gå därifrån, klättra på mig för att jag skulle tycka synd om honom och han försökte även gömma sig under en stol. Inget lyckades särskilt bra för Aite och han blev stucken. Jag svimmade inte.. Jag tror att jag var för upptagen med att hålla Aite lugn.. Men det skötte han rätt bra själv. Han stod där i stort sett blickstilla och suckade. Typ som att han sa "Du är verkligen inte snäll just nu matte.. Det här ska du få för. TA MIG HÄRIFRÅN!" Och svansen den hängde. Nåväl. Nu är det gjort. Nu ska vi bara vänta på provsvaren. För er som inte vet så har han tagit blodprov för att kolla om rabiesvaccinet har fungerat.. Hoppas!

Nu ligger Aite i hallen och sover. Det enda som vittnar om dagens veterinärbesök är ett stycke mindre päls på höger framben. Se själv:



Jag ska följa Aites exempel och ta mig en välförtjänt vila :)

Torrfoder som är.. GOTT?!

Haha, just nu är jag glad! :D Vet ni vad min hund gjorde just? Nej. Det ska jag berätta. När jag gav honom mat så hällde jag i några kulor av ett foder som Therese tog med till mig igår. Först sniffade Aite lite ogillande på maten och gick och la sig för att vakta den en stund. Men efter ett tag gick han fram och började äta. Och vad tror ni att han valde först? Jo, kulorna av det nya fodret. Han plockade ut dem en efter en och åt upp dem. Sen började han på sitt eget foder.. Men tydligen tyckte han att det inte var nog gott för han lämnade i stort sett allt av sitt eget foder :P Detta ger mig hopp om att jag kanske snart kan börja gå över till ett torrfoder istället :) Skönt! Jag ska prova ge av det här nya fodret vid de kommande måltiderna också och se så att det verkar vara något han tycker om och inte bara nyhetens behag. Föresten, fodret som Therese tog med (och som hon kör med på sin egen vovve) heter Standardt.

/H

Perfekt avslut på denna dag

Jag och Aite har just kommit in. Vi har varit ute på promenad med Stina och pudlarna :) Varje gång jag och Stina återvänder till vårat kvarter säger vi "Åh vad skönt det var att promenera, det här måste vi göra oftare". Men det där är något som vi aldrig lyckas hålla :P Alltid är det något som kommer i vägen. Förhoppningsvis ska vi väl bli bättre på att kvällspromenera tillsammans, för det är ju så otroligt skönt! Det är helt enkelt ett perfekt avslut på vilken dag som helst. Att få prata av sig om allt från killar till hundträning är helt enkelt skönt för själen :) HIhi.


Ni får en sommarbild på Aite och Oskar :) Här var vi på väg och och spåra med dom!

/H & A

En onsdag (visst är det onsdag?! Dagvild)

Idag har jag och Therese varit mycket effektiva.. elle mja. Egentligen inte så himla effektiva, men vi har fått gjort det vi skulle ha gjort iallafall :) Hundungdom har ju tänkt åka ut till alla grundskolor här i Gällivare/Malmberget och informera om vad vi i gör och.. ja, typ bara berätta att vi finns. Så idag har vi tagit första steget. Vi har ringt runt till alla rektorer och berättat om våra planer och kollat om det går att fixa så att vi får komma och prata. Tyvärr fick vi inte tag i alla rektorer men det får vi fortsätta med imorgon. Så alla barn: Watch Out!!! I slutet av mars/början av april kommer vi :)

Ikväll ska jag ta det mycket lugnt. Jag ska bara mysa på med min hund tror jag.. Kanske hade jag behövt städa också men det är ju inte prio ett så att säga :P

Imorgon efter jobbet ska jag och Aite till veterinären! Scaryyy!! Aite ska lämna lite blod. Urk. Jag kommer svimma. Men vad gör man inte för sin hund? Han ska alltså ta blodprov för att se om rabiesvaccinet har gett effekt :) HOPPAS! Annars blir det ingen utställning i Finland i sommar.. tyvärr. Och jag lär knappast göra om hela proceduren med 2 vaccinsprutor och blodprov inom den närmaste framtiden. Har inte vaccinet hjälpt så väntar jag.. tydligen så är det på gång någon ny grejjs om hur man ska sköta det där vaccinet.. Det skulle göra det hela billigare :) Så har det inte funkat nu så väntar jag.

SKITHUND.

Ibland är det INTE kul att ha hund. Dagar som denna så känner jag att all min valpsjuka är som bortblåst. Dagar som denna känner jag att en annons på blocket inte hade suttit fel (skämt åsido). Idag har Aite varit en riktigt pungråtta. Haha. Okej, tanken är att jag ska vara sur, irriterad och arg men när jag slänger en blick på den där vita hårbollen som ligger på däckad på köksgolvet så kan jag seriöst inte låta bli att le. Trots att jag är arg, och LESSSSSS!!!!!!

I morse var Aite lika underbar som vanligt :) Och när jag kom hem från jobbet tog vi en riktigt skön promenad där Aite skötte sig utmärkt. Han var pigg och glad och lyssnade på allt matte sa. När blev den här dagen sämre då? Jo. När jag och Aite var hos mor och far. Barffas kom dit och Aite blev till en riktigt surgubbe. Han morrade så fort Barffas kom innanför dörren och slutade inte i första taget. Jag hann bli sur både en och två gånger. Sen var Aite lite allmänt tjuring mot honom. Grrrr!!!!

Jag fattar inte vad det är för fel?!?! Aite har aldrig gjort så här mot någon. Han älskar ju alla hundar, eller han ogillar ju stora hundar, men det är ju bara för att han är rädd för dem. Och det visar han helt enkelt genom att bara sätta sig så långt ifrån den stora hunden som möjligt och typ ignorera den. Men inte Barffas! Barffas ska sättas på plats och han ska man vara riktigt sur på.. verkar Aite tycka.

Kan det bero på att Barffas är valp? Att han är stor och lite klumpig? Men ändå. Jag blir så irriterad för Barffas är verkligen hur snäll som helst och gör aldrig något tillbaka. Han bara finner sig i att Aite är en suris. Dumma Aite. Skithund. Överlag så funkar allt jättebra mellan Aite & Barffas men då och då får Aite för sig att Barffas är hemsk.

Jag har även hunnit bli irriterad över att Aite absolut mååååste skälla som en vettvilling när det plingar på dörren eller när någon kommer in genom dörren (hos mamma och pappa, inte hos mig). Jag tycker inte att det gör något att han liksom skäller för att säga "det kommer någon matte" men att han skäller för att i stort sett skrämma bort den som kommer är inte OKEJ. Hos mig skäller han max 1-2 gånger, ibland inte alls. Jag vet att hundar är duktiga på att skilja på platser och vad som är OK på vilken plats, men jag är ändå orolig att hans jobbiga beteenden ska börja även här hos mig.. Och i vilket fall som helst så tycker jag att det är FEEEL. Varför ska han behöva skälla ut alla som kommer som om dem vore livsfarliga?

Dumma hund. Hårdträning? Ja absolut.

Sötnos.

Ju högre upp desto bättre!



Klättra i snöhögar är kul tycker min hund. Man har så himla bra utsikt då. Och som den lilla vakthund man är så är ju utsikten viktig. Ju mer man ser desto bättre. Ju högre upp man sitter desto bättre :)

Nu ska matte bege sig till jobbet och lämna lill-vaktisen hemma. Men när jag slutar blir det en lååångprommis :) /Helena & Aite

Kalix tur och retur på knappt 13 timmar

Jag kom, jag sågs och jag for.. Hehe.
Imorse klockan 06:30 började jag rulla mot Kalix. 09:10 var jag framme. Det tog lite extra lång tid eftersom det bitvis var rätt dåligt att köra. Det var på vissa ställe oplogat och väldans mycket snörök så då fick jag ligga och puttra på rätt sakta. När jag väl kom fram såg fick jag frukost hos Elin innan vi begav oss till.. tatataaa tatueringstudion. Faktiskt så var det Elins tur den här gången, inte min. Jag hade gärna gjort något mer men det får vänta till jag kommer på vad :P Det gick iallafall hur bra som helst för henne. Lite fula miner gjorde hon väl men inte mer än så :) Och fin blev den, riktigt snygg! När Elin var färdig-gaddad gjorde vi stan i Kalix en sväng innan vi brassade till Haparanda. I happis blev det djurmagazinet, IKEA och lite andra affärer. Nu har jag laddat på med ett litet förråd av mat till Aite.. Till mig själv lyckades jag väl handla för ungefär 80:- på IKEA (skärbrädor, två par glas och diskborstar) och ett par skor för 315:- på EuroSko. Gilla skoooorr!!!! :D När Happis var avklarat brassade vi tillbaka till Kalix och mös på hos Elin en stund innan jag började rulla hem igen. På hemvägen var det tack och lov mycket bra väglag så det tog 30 minuter kortare tid :) Skönt.

Nu ska jag mysa med min hund som har fått spendera dagen hos mina päron. Tänka sig att jag hinner sakna honom bara jag är ifrån honom i TRETTON ynka timmar. Jag är patetisk?! Nä..

Här får ni en bild på söthunden:

Mattes myshund:



Usch vad den här saken är underbar. Igår avverkade jag 5 filmer under dagen. Lite titt som tätt ville Aite upp i famnen och mysa. Och ville han inte vara I famnen så ville han ligga UNDER mina ben i soffan... ?! Klämd hund.. Nånå. Han ligger ju inte så länge. Efter bara en stund med nära kroppskontakt börjar han flåsa och måste ner på golvet igen och svalka sig. Ibland önskar jag att han var naken och jämt hade vela ligga i famnen ;) Det är mys på hög nivå! :)

Ingen avresa.. ännu

Imorse skulle jag alltså ha åkt med bussen till Kalix. Men jag kom aldrig så långt. Det var knappt så att jag tog mig ur sängen. Jag har alltså blivit.. sjuk?! Eller något. Eller så är det den här misstänkta allergin som spökar. Jag har inge feber eller så men är helt matt och snuvig. Så jag har senarelagt min kalix-resa. Om jag känner mig piggare till måndag så brassar jag dit då, bara över dagen. Så får jag följa med Elin när hon ska göra hemligheter och så får jag åka på IKEA och djurmagazinet ;P

Jag hade verkligen sett fram emot att åka och få spendera helgen med min bästaste vän, men ibland går det helt enkelt inte som man tänkt sig. Jag försökte intala mig själv att visst skulle orka åka men efter en stund såg jag mig själv besegrad. Hur kul är det att vara helt död när tanken är att man ska vara social och hitta på roligheter? Nä. Måndag får det bli! :) En blixtvisit i Kalix blir bra det med :) Så får vi planera in en ny helg då jag kan komma och vara där lite längre än 12 timmar :P

Dags att packa

Nu har jag tagit helg! :) Ikväll blir det att packa. Jag har fortfarande inte riktigt fått kläm på det här att resa med hund, så det krävs fortfarande en del tid och planering innan avresa. Men snart går det nog lika fort att packa oavsett om jag packar hundsaker eller inte.

Det känns dock lite tråkigt att kylan har dragit in över norrbotten. Jag och Elin brukar alltid ta en hel del långprommisar och det är deffinitivt inte lika skönt att gå när det är -27 som när det är -8. Men det är inget att göra åt saken. Vi ska nog hitta på annat att aktivera oss med :)

/H

FREDAG!!.. och allergi?! :/

Herregud vad fort veckan har fått. Säkert för att jag har haft saker att göra varenda dag. En hel del långpromenader, jobb varje dag, styrelsemöte, bebismys, föreläsning med polisen och diverse annat :) Nu är det bara en timme kvar tills jag måste infinna mig på jobbet. Ikväll måste jag packa lite för imorgon åker ju jag och Aite till Kalix. Jag är alltid orolig när jag ska åka buss med honom.. För busschauffören kan ju neka oss att följa med om det finns någon allergiker på bussen. Tyvärr.. Men kommer jag dit iallafall så är jag nöjd :) Sen får väl hemresan lösa sig på annat sätt om jag inte skulle få åka med.

Jag tänkte även berätta att det blir att boka tid på vårdcentalen för mig när jag kommer hem igen. Jag har ju varit "förkyld" ända sen typ november. Och det vill inte ge med sig.. Jag har iallafall nu insett att det förmodligen inte är förkyldning. Förmodligen så är jag allergisk. Frågan är ju mot vad? Jag håller på intala mig själv att det INTE är mot pälsdjur. Det kan det inte vara, och det får det inte vara. Då dör jag. Seriöst.. Jag hade gått under. Mitt liv har blivit så mycket rikare, och så glädjefyllt sen jag skaffade Aite så att få höra att jag inte kan ha fler djur skulle ha ihjäl mig. Jag skulle aldrig i livet sälja Aite på grund av någon äcklig allergi. Never. Då är det bara kämpa på och äta allergi tabletter istället. Men OM det nu är pälsdjur så blir det ju knappast att skaffa en till hund iallafall.. Och bara det är ju hjärtskärande :/

Nåväl. Min teori är iallafall att det är damm. Jag har varit känslig mot det förut och förmodligen (och förhoppningsvis) så är det ju det som gör sig påmint. Som ni kanske vet så jobbar jag med kläder, och kläder dammar extremt mycket. Och jag har jobbat väldigt mycket ända sen november så kanske är det därför jag mår som jag mår.

Men sånt är livet. Jag får väl se vad som händer och fötter efter att jag varit på vårdcentralen.
/Helena

En Aite:

Svar på tal:

Anna och sheltiedamerna om Aiiiiteee::
FinAite. :)
Hurrduduru, jag kollade lite på dina skelbilder, kan det inte vara så att han helt enkelt har en opigmenterad blinkhinna som syns lite då och då? :)


SVAR: En vadå?!?! :P haha. Nu får fröken Anna utveckla sig lite så att Helena förstår :)

Aiiiiteee:







Valpsjuka

Usch vad jag är valpsjuk. Alla jag känner skaffar valp! Okej, inte alla, men det känns ju som det. Min syster, Michaela, Therese, Anna, och säääkert en massa andra som håller det hemligt för mig ;) haha. Det värsta är ju att Anna ska para sin ena tik och då blir det ju förmodligen inte bara EN valp utan flera. Hur ska jag överleva?!





Inte hade jag ju direkt tackat nej till en sån här liten vit sak. Jag tror att det hade varit bra med en kompis till Aite.. :P Faktiskt så har jag pratat med min uppfödare i veckan och hon väntar bara på att hennes ena tik (Aites mamma) ska börja löpa så blir det parning för henne (med samma hane som är Aites pappa). Det innbär alltså att det skulle kunna komma vita små hårbollar till världen kanske i.. slutet av mars eller någon gång i april. Då skulle de urgulliga små söta valparna vara leveransklara lagom till sommaren! :)

Åh..

Nä.
Jo.
Nä...

Nåväl.
I övrigt kan jag ju berätta att jag har varit ute och prommat med Aite :) Det var mysigt.. Nu är det bara dagens arbete och morgondagens arbete kvar sen är jag ledig i tre hela dagar och åker till kalix och myser med Elin :D

12/1 -11

Hej alla hundtokiga! :)
Idag känns det som att det är en bra dag. Jag och Aite har fått sova ut, ända till halv nio!! Sen har vi varit ute och promenerat runt halva Gällivare.. Vi var nog ute i mer än en och en halv timme. Det var så himla varmt och skönt ute. Nu sitter jag bara och snokar runt här på internet och Aite ligger och sover. Jag tänkte snart ta i tu med lite disk och sen måste jag äta lunch och göra mig redo för jobb. När jag slutar ska jag hem, äta något och sen vidare till Linda. Jag, Anna och Stina ska få mysa med bebis :) hihi.



Imorgon blir det väl ungefär samma visa som idag fast på kvällen ska jag inte lukta på bebis utan jag ska på någon slags utbildning med polisen.. Det handlade om säkerhet och sånt. Spännande :)

Vet ni vad som händer till helgen då? Jag och Aite ska till Kalix och hälsa på Elin :) Vi tar bussen på lördag morgon och kommer hem på måndag eftermiddag/kväll. Skoj för mig och bra träning för Aite :)

/H & A

Helena gör framsteg

Äntligen har jag lyckats ladda ner någon gratisversion av Photoshop och börjat leka lite :) Mitt största problem är att alla bilder blir helt blåååååaa. Och det är inte fint. Så nu håller jag på testa mig fram. Se själv och säg vad ni tycker:

Före:


Efter:


Före:


Efter:


Haha. Ja.. sista bilden är seriöst världens roligaste. Jag har lagt upp den tidigare men den behövdes igen! :D

Lekstund i snön:













Fina kusiner:

Aite får smaka sockerkaka:

Effektiv söndag

Idag har det varit en mycket effektiv ledig dag för mig :)
Vakna 06:30 - Ut med hund - In igen och sova till 08:30 - Mat till hund - Ut på 40-min prommis - Hem till mor och far på morgonfika - Handla ägg och mjölk - Tvättstuga - Städa bort julen - Baka sockerkaka - Fikabjudning för familjen - Diska - Städa lite mer - Besök av Jennifer - Middag (rester från fredags) med Jennifer - Handla på Coop - Kvällsprommis á 70 min - Glo på datorn..

Och nu sitter jag i soffan men hunden vid mina fötter och datorn i famnen. Jag slökollar någon film på tv medan jag samtidigt glor lite här på datorn. Jag försöker planera lite för sommarens utställningar. Stina är involverad i alla planer. ELLER HUR STINKY?!

Jag är dock väldigt kluven.

Så här är tanken:
14-15 Maj Överkalix nationella utställning
11-12 Juni Vännäs internationella utställning
18-19 Juni Midnattssolsutställningen (int) i Gällivare

Och eventuellt även någon utställning i finland..
Men det jag är kluven över är ju helgen 11-12 Juni. Samtidigt som den är ska det eventuellt hållas en kurs som jag vill gå här hemma.. Men ÅHHH!??! Jag har även funderar på någon av utställningarna i Piteå men det är inte lika smidigt som de andra. Överkalix åker man ju till bara öter dagen. I vännäs har vi gratis boende och ja.. Gällivare är ju hemma :)


Nej, nu ska jag inte babbla ihjäl er.
/H

Bebis:



Hittade just en gaaaammal bild på mig och min valpis :)
Han var nog inte mer än 4 månader på bilden :)
SÖTNOS!

Aites mathistoria

2 spyfria mornar hittils :) Hoppas det fortsätter i samma riktning! :D

Jag har nu gjort som så att han får sin frukost samtidigt som jag äter frukost, det vill säga mellan 08-10 beroende på när vi vaknar. Då äter han sitt foder. Det är typ ett.. blötfoder. "Oscar" heter det.. Sen får Aite sin "middag" vid samma tid som förut, alltså runt 17-18 tiden. Det jag nu har testat är att ge honom en pyyyyttteeeliten portion med mat på kvällen, ungefär vid 21, ett tag innan vi går sista rundan och innan vi går och sover. Vid det sista kvällsmålet har jag gett kokt kött och lite ris.. Sammanlagt typ 1-2 matskedar :P

Jag tänkte prova köra på det här ett tag nu och se om det blir bättre.

Mitt mål är ju att Aite ska må bra.. Han ska inte behöva spy varje morgon, ha dåligt hull eller vara slö på grund av maten.

Jag tänkte berätta lite om hur det var förut så att ni förstår.

Ända sen Aite var ungefär 3-4 månader så har han varit en kräsen liten skit :P När han kom till mig så åt han vanligt hederligt torrfoder.. Robur Bozitas valpfoder. Och jag körde på det fodret tills han var 4-5 månader. Men eftersom jag började se problem med kräkningar redan då så bestämde jag mig för att testa något annat foder. Problemet i sig var kanske inte kräkningarna utan det var nog det att han helt enkelt inte åt fodret. Han kunde matvägra i flera dagar.. Och förmodligen var det därifrån alla kräkningar kom. Jag testade Eukanuba utan resultat.. Jag testade Versele-Laga, jag testade Doggy och ett till märke jag inte kommer ihåg men inget verkade falla min hund i smaken.

Att ha en 6-månaders valp som vägrar äta är inge vidare kul kan jag ju meddela. Jag fick ju lite smått panik över att han inte skulle växa normalt, att han skulle få nå sjukdomar på grund av vitaminbrist och ja.. ni vet hur man nojar. Jag tänkte att "är han nog hungrig så äter han" men att en växande valp äter ett mål mat typ varannan eller var tredje dag känns ju inte bra.. Och det var ju inte bra. Som jag skrev i tidigare inlägg så ledde ju även allt det här matvägrandet och kräkandet till en rejäl sjukdom för Aite när han var ca 6 månader. Magkatarr och nån inflammation i halsmandlarna. Vi hade bara tur att det vände i rättan tid så han slapp bli inlagd. Men det var en jobbig tid med flera veterinärbeskök.. Röntgen, undersökningar, blodprover. Vi fick även åka in till veterinären för att han skulle få i sig vätska. Dem satte flera sprutor med typ "dropp" under huden på honom eftersom han inte fick behålla varken mat (skonkost) eller vatten. Magen var väl helt förstöd :/

Efter det här så blev det som så att han började få hemlagad mat istället. Eller.. Ena målet foder, andra hemlagat. Och då åt han ju.. iallafall ett mål mat om dagen :P Jag orkade helt enkelt inte med att se honom må dåligt och min familj stod inte heller ut. Så både mamma, pappa och jag ställde oss i köket och började göra egen mat åt Aite. Men jag förstod ju att det inte var någon lösning på det hela så jag letade vidare och köpte hem en hel del prover av olika slag. Till slut, när Aite var 8 månader hittade jag ett blötfoder/färskfoder som heter Oscar Power Plus. Det är en sån där typ "korv" med mat i. Den har han ätit sen i somras och efter att jag började med den så måste jag nästan säga att alla problem har försvunnit. När jag även förstod att potatis inte var något Aites mage klarade av så han han ju mått som en prins. Jag vet inte helt vad det beror på men förmodligen så har han slutat spy för att han äter.. Förut åt han ju inget så det är väl inte konstigt att han spydde lite titt som tätt och hela tiden. 

Sen i somras när jag hittade det där fodret som Aite faktiskt ville äta så har det oftast varit så att han har fått foder på morgonen och vanlig människo-mat på kvällen. Ett tag försökte jag med foder på morgon och kväll men då åt han bara det ena målet och jag tror faktiskt att det kan vara rätt nyttigt för hundar att få i sig lite av sånt som vi också äter.

Som ni kanske förstår nu så har jag och Aite haft det rätt jobbigt.. Och att ha hittat ett foder som han äter och tycker om känns helt fantastiskt.. Men jag strävar efter att en dag ska kunna gå över till ett vanligt torrfoder igen. Det är skrämmande och jag är livrädd att allt ska bli som det var förut men det är nog så att jag måste försöka, för jag tror inte att det här fodret han äter nu är optimalt.. Det finns ju bättre grejer och Aite ska ju ha det bästa! :P 

Dock så måste jag ju ta ett steg i taget. Nu ska jag först se till att de här morgonkräkningarna som har satt igång försvinner.. Sen måste jag se mig om efter ett BRA foder till min hund. Om ni har några tips, så skriv gärna för som ni vet så är foder-djungeln stor :P

Kanske en lösning?

Jag har läst runt lite och googlat Aites problem. Det kan ju vara något värre, men det kan även vara något så enkelt som att han har tom och lite sur mage. Det var flera som skrev att de hade haft samma problem som mig, alltså att hunden spyr gult på morgonen.. De hade då provat ge kvällsmålet senare så att hunden inte hade så tom mage på morgonen och i och med det hade kräkningarna försvunnit. Nu får Aite sitt sista mål mat vid 17-18 tiden. Jag ska testa ge hans kvällsmål senare, kanske vid 20-21 nu i ett par dagar så får jag väl se om det blir bättre annars måste jag ringa veterinären..

Risken finns ju att om det fortsätter så blir han så där sjuk som han en gång blev. Veterinären trodde då att han fick magkatarr mest troligt på grund av att han hade spytt så mycket. Det i sin tur gjorde ju att han spydde mer eftersom magen var helt förstörd.. Och när han spydde så mycket så blev ju halsbandlarna förstörda och inflammerade.

Så det gäller ju verkligen inte att det blir något återkommande.. Jag måste få bukt med problemet NU. Jag ska iallafall testa att ge kvällsmålet senare.. Hoppas det hjälper! :)

Blä, blä och blä!

Det är så typiskt.. när allt går bra så ska det självklart vända och bli dåligt igen. Aite har ju mått riktigt bra nu under hela hösten i stort sett. Han har haft någon släng av magsjuka och lite diarré men knappt några kräkningar alls.. Tills nu. Nu verkar det ha satt igång igen. Jag blir galen av att inte veta vad som är fel?! Måste kanske ringa till veterinären och prata lite.

Iallafall.. Det som har hänt nu är att kräkningarna han hade när han var yngre verkar komma tillbaka. Det är samma visa hela tiden. De senaste typ 2 veckorna har han kräkts nästan varje morgon. Bara lite grann och det kommer bara upp gult slem :S Resten av tiden mår han bra.. det är alltså bara på mornarna han mår dåligt.

Inte nog med detta. Vet ni vad jag också börjar märka? Aites annars så svarta och fina nos är inte lika svart och fin längre.. Den har blivit lite gråare och helt enkelt blek. Jag får väl hoppas att det inte är något allvarligt, utan bara sån där vinternos eller vad det nu kallas. Hm.


Jobbigt iallafall.. Jag önskar att Aite kunde berätta vad som är fel :(

Maja & Jag



Är hon inte för söt? Lilla Maja, Lindas och Edvards bebis. Ni har säkert läst och hört om henne :) Hon var första bebben ut i år i länet, och tvåa i hela Sverige :) Helt otroligt fin är hon!

Än en gång, stort grattis till Linda och Edvard! :)

Barffas & Aite:

Skela?!

2/1-11

Jag tänkte göra om designen här på bloggen lite.. när jag har tid :P Idag har jag och Aite varit uppe med tuppen. Halv sju hade jag ställt klockan på för att hinna med tvättstugan. När jag har tvättat klart tänkte jag ta en långpromenad med Aite. Jag avslutar nog prommisen hos mor & far för att avnjuta paltlunch :) MUMS!

Det är fortfarande kolsvart ute.. Man kan ana att det håller på ljusna. Lite jobbigt är det.. men vi går ju mot ljusare tider nu iallafall så om bara någon månad är det ljust redan sju på morgonen! :)

/H

Min Aite:





2010

Januari:

I Januari var Aite bara 4 månader och alltså en liiiiten bebis ännu :) Vi tränade på för fulla muggar eftersom jag vid det laget bara hade extrajobb. Så jag ägnade i stort sett all min tid åt Aite, vilket naturligtvis var hur bra som helst när han var så liten :) Det blev mycket träning på allt det där grunliga som sitt, ligg, stanna, hit och även en del tricks :P Eftersom vi just hade flyttat till ny lägenhet så blev det även myyyycket ensamhetsträning. Innan jag flyttade så klarade Aite av att vara ensam 1 timme utan problem men efter flytten ville jag inte riskera något utan "började om" med träningen :)



Februari:

I februari startade jag den här bloggen och började skriva om allt som har med hund att göra :) Eftersom det började bli lite varmare ute så blev det även en hel del uteaktiviteter. Aite och jag började ta lite längre promenader.. kanske uppemot 25-30 minuter vilket jag märkte var bra för honom :) Jag började även känna mig hemmastadd i min nya bostad och lärde mig vilka mina grannar var. Vid den här tiden minns jag även att Aite var lite väl vaktig. Han trodde att han kunde vakta både lägenheten, trappuppgången, gårdsplanen, gatan utanför gården OCH bilen. Med tiden har ju det där gett med sig men just då var det inte så roligt att ha en hund som skällde på grannarna :P Det var även i februari som Aite för första gången blev sjuk på allvar. Veterinären trodde att det var magkatarr och även inflammerade tonsiller. Det var en jobbig tid för både hund och människa. Aite var så dålig att vi nästan blev skickade till gammelstan för inläggning. Tack och lov vände det i rättan tid :)



Mars:

Åh, alltså mars, det är ju verkligen då det börjar vara skönt att vara ute hela dagarna. Vårsol, blå himmel, ljust längre på dagarna och varmt i luften :) I mars tog jag med Aite ut och åkte skidor för första gången. Det gick väl sådär :P Han fattade inte direkt att han inte kunde vara allt för nära mig, men kul hade vi! Vi spenderade många lediga dagar i tjautjas där vi har stugan. Aite stoooortrivs verkligen där eftersom han får vara ute hela dagarna och till och med ligga och sova i snödrivorna ;) I mars passade vi även på att miljöträna massor. Vi åkte bland annat buss till Kalix över en helg och bodde hos min bästis Elin :)



April:

April började ju med påsk. Och Aite var nog världens snyggaste påskkärring ;) I april blev det även en heeel del uteaktiviteter så som skoter och korvgrillning. Aite var även för första gången med i tidningen Härliga Hund :P har ju blivit ett par gången nu på senaste? :P haha. Min syster skaffade nya husdjur i April. Det var kycklingar :) Både jag och Aite tyckte att dem var hemskt söta och har fått hjälpa till att mata dem vid olika tillfällen. Det mest spännande som hände under april månad var nog ändå att jag tränade agility för första gången någonsin. En av mina kära grannar (som jag numera är nära vänner mer) drog med mig ut på agilityplanen. Jag var skitnervös, fattade ingenting och skämdes över min hund :P Men idag är jag glad att min kära Stina tog med mig ut den där dagen! :) I april blev jag även anställd på jobbet som jag har idag. Då var det bara extra men efter bara någon månad blev det mer :)



Maj:

I maj fyllde jag 20 hela år. Kul! :) I maj började också valpkursen. Aite var ju ganska gammal vid det laget men valpkusen var verkligen något positivt för oss både. Vi lärde oss maaassor och jag insåg att det här med hundträning är något jag vill ta mer seriöst än bara för skojs skull. Det var nog även under valpkursen som jag förstod att det här med hund var något som jag verkligen ville engagera mig i :) Tyvärr hände det väl även lite tråkigheter i maj men sånt är livet. Det kan inte alltid vara en dans på rosor, även om man önskar det ibland. Den 29:e var jag och Aite på vår första utställning, en inoffare här i Gällivare. Stina ställde ut Aite eftersom jag inte riktigt tordes ;) Allt var så nytt. Jag visste ju iiiiingenting om utställning så det var otroligt skönt att lämna över kopplet till Stina, som verkligen vet vad hon gör :P Innan maj var slut hann jag även med en blixtvisit i Umeå med min syster. Det var min första "långa" resa med Aite :) Gick hur bra som helst :D



Juni:

I Juni blev det mer agilityträning och även en del utställningsträning eftersom jag hade anmält mig och Aite till Midnattssolsutställningen i Gällivare. Det var även i juni som Aite för första gången badade utomhus, i älven :) Han var nyfiken på vattnet och med lite peppning av matte tordes han gå ut så att benen blev lite blöta ;) Efter den gången han han ääälskat att bada! :D Bästis Elin var och hälsade på och vi tog en promenad upp till toppstugan på Dundret. Första gången för Aite! Innan jag skaffade hund så minns jag att jag tänkte att åhh.. nästa gång jag går upp till toppen på berget har jag kanske med mig en hund ;) Och så blev det :) Aite är ju min lilla svans och han älskar att följa med på allt jag gör så han fick även följa med på bilbingo under juni månad :P



Juli:

3-4 Juli var det agilitytävlingar här i Gällivare som Hundungdom anordnade. Jag var med där och hjälpte till som funktionär. Det är väl på det viset som jag sedan har fortsätt att engagera mig i Hundungdom :) I Juli gick jag även med Aite på vår första officiella tävling. Det var den internationella Midnattssolsutställningen här i Gällivare. Aite gick med strålande resultat! Bästa juniorhane med CK, och ANDRA BÄSTA hane :) Gissa om jag var stolt matte? Tyvärr så hände det ju lite tråkigheter dagen innan utställningen :P När jag badade Aite så lyckades pälsen tova ihop sig till en enda stor kaka. Tog 4 timmar att reda ut allt. Men det är första och enda gången Aites päls har tovat sig, NÅGONSIN :) I Juni var det även en nationell utställning i Piteå som jag och Aite var med på. Där blev han bästa juniorhane med HP :) Fin kille!



Augusti:

I Augusti träffade Aite en igelkott för första gången.. han tyckte att den var otroligt intressant :P Jag fick hejda honom från att gå för nära. I Augusti blev det en hel del agilitytränande och även massor av hundbus. Jag, Stina och Linn träffades lite titt som tätt och lät hundarna leka av sig lite :) Jag hann även med en vända till Kalix med Aite. Den 20 augusti blev Aite ETT HELT ÅR. Helt galet vad tiden går fort :P Spårträning hann jag också med några gånger med Aite. Och det är verkligen något som han älskar!



September:

I september blev det några svängar till tjautjas igen. Skogspromenader, bad i sjön och bus med pinnar för Aites del :) Det var även någon gång i början av den här månaden som fortsättningskursen i agility började. Jag har ju inte gått någon nybörjarkurs eftersom jag inte fick plats i den men fortsättningskursen fick jag gå :) Det var riiiiktigt bra för mig och Aite! Jag lärde mig hur viktigt det var med kroppsspråket och en massa annat nyttigt! :) Jag påbörjade rabiesvaccineringen och gick även med i en träningsgrupp som HU startade. Vi träffades 1 gång i veckan för att träna tävlingslydnad, kul och bra! :)



Oktober:

Jag tävlade med Aite i agility för första gången. Det var en inofficiell tävling i Jokkmokk. Det gick både skitdåligt och riktigt bra! :) Som bäst kom vi trea i ett lopp. Första snön kom i oktober och både jag och Aite var väldigt lyckliga över det :D I mitten av oktober åkte jag och 5 andra tjejor till Stockholm på syrelseutbildning. Vi var där över helgen och lärde oss massor som vi garanterat kommer ha nytta av i hundungdom. I slutet av oktober fick jag min efterlängtade systemkamera! Och på tal om kamera så var det i oktober som jag fick veta att bilden som jag skickat in till härliga hunds fototävling kom på 2:a plats av mer än 600 bidrag. Grattis Storebror! :) Vet ni vad mer som hände i oktober? Aite fick en kusin :) Nämligen Barffas! En söt liten riesen schnauzer-valp :D



November:

Under november avstannade i princip allt. Ingen agility, ingen lydnad.. Däremot så satsade jag och min syster väldigt mycket på att Aite och Barffas skulle få en bra start tillsammans. Faktiskt så blev det en hel del socialträning för Aite under november. Vi var på trivselkvällar, jag bjöd hem vänner och jag och Aite hälsade ofta på hos andra. Jag och min vän/kollega Jennifer åkte till Umeå och tatuerade oss i början av månaden. Under World Cup här i Gällivare så hjälpte jag, Anna och Stina till med bevakningen på stan en natt.. Vi promenerade omkring med hundar och "vakade" över Gällivare.



December:

I december blev det tyvärr ÄNNU mindre hundträning :( Fy på mig. Jag jobbade i stort sett varje dag, hela dagen, hela månaden. Det som nog var mest spännande på hela månaden var ju resan till Stockholms Hundmässa. Ett gäng hundtokiga flickor tillsammans i stockholm en helg säger väl det mesta? :) Sen hade vi ju även julafton och nyårsafton i december vilket inte heller var fy skam.




SÅDÄR. Det var en liiiiiteeeen resumé av 2010 :)

Välkommen 2011!

Och ännu mera välkommen till Linda och Edvards lilla tös! :) 8 minuter över midnatt kom hon och är därmed först i länet! Jag är otroligt glad för din skull Linda! Och jag gissade minsan rätt ;) Jag trodde att det skulle bli en tjej den 1/1 -11 ;)
RSS 2.0