What if?

När jag var hos veterinären och vaccinerade Aite förra veckan så träffade jag ett par med två 12-veckors valpar av samma ras, och samma kull, i väntrummet. Vi pratade lite och mannen berättade att ena valpen var hemskt åksjuk medan den andra inte brydde sig alls. Detta fick ju genast mig att tänka.

Om (när) jag skaffar en till hund så vill jag ju att den ska vara som Aite, minus några saker som tillexempel rädsla och skall. Jag vill helt enkelt ha en "perfekt" hund. Men tänkt så får jag inte det. Tänk så får jag en hund som är åksjuk, allergisk mot typ allt, rädd för en massa saker, vägrar bli rumsren, biter sönder allt i sin väg, terroriserar både människor och hundar.. OCH SÅ VIDARE. Det finns ju massor av skräcksenarion. Visst, jag vet att det till stor del blir vad man gör det till, alltså: hunden blir vad vi formar den till att bli. Men en del hundar har ju lättare för att göra vissa saker än andra.

Tänk om jag får en liten valp som är helt bit-galen, och biter i allt och alla? Aite har ju alltid varit en liten ängel när det gäller sina tuggbehov. Han lärde sig fort att människor, andra hundar, möbler, mattor och lister inte är tuggleksaker. Jag har aldrig haft problem med den biten. Tänk då om jag skulle få en valp som tuggar i sig ALLT? Hm.

Det gör det hela lite läskigt och jag blir tveksam till om jag verkligen ska ha en till. Tänk om jag lyckas få värsta terror-hunden och att jag misslyckas med allt? Nej, tacka vet jag Aite. Han är seriöst underbarast i världen på de flesta sätt. Snäll, go, duktig, gör sällan några dumheter, lättlärd... listan skulle kunna bli lång!

Ibland tänker jag för mycket, jag vet!

/Helena

Mobil-lista (ett mycket bra tidsfördriv)

1.Ta fram din mobil.
2. Bläddra igenom din inkorg.
3. Stanna när du räknat till tio och skriv smset.
4. Gör likadant på varje fråga.


1. Vad skulle du säga om din pojkvän var otrogen mot dig?

Men säg att det bara ska vara LITE dressing :)

2. Vad säger du alltid till din bästa kompis?
Men vad bra :) då ses vi där troligtvis :)

3. Vad är det första du säger när din kompis blir påkörd av en buss?
Tack för igår :)

4. Vilket sms blev du mest berörd av?
90g ostburgare med allt på :)

5. Vad säger din mamma innan du går och lägger dig?
Hur gåre? ;)

6. Vad skulle du skrika om du vann en miljon kronor?
Nu har jag pengar! :) hehe. Skulle vi göra nåt idag?

7. Vilka ord skulle du säga till gud om du trodde på honom?
Vad har du ätit för svampar egentligen?

8. Vad vill du höra mest av allt?
Kolla in sparvägget som Lillemor har lagt :)

9. Vad skulle du säga om du fick MVG i alla ämnen?
Va snällt!

10. Din romantiska replik?
Är i provhytten

11. Vad skulle du säga om du blev bestulen?
Ok.HAHA. Vad roligt det var! Det var ju så många som var helt klockrena ;)

Inget vettigt

Det blev en powernap på nästan två timmar. Mer har jag inte hunnit göra.. eller jo, jag har bokat boende i Skara också. Kursen som jag ska läsa heter "Hund och kattetologi" :) Nu ska jag diska sen åka till BHK malmen på möte :) Aite får nog stanna hemma och vila, jag tänkte nämligen åka och fika direkt efter mötet! :)

/Helena

Korv och makaroner

Jag och min hund har just ätit lunch. LYX-LUNCH till och med.. eller nja. Korv och makaroner blev det. Både till Aite och mig. Som jag misstänkte så ville han inte ha någon mat i morse men då fick han lunch nu samtidigt som mig. Jag tänkte promenera upp på Dundret så det kändes hemskt att han skulle gå på tom mage :P Korv och makaroner är väl kanske inte den bästa maten för varken människa eller hund, men gott tyckte vi att det var. Iallafall så började det störtregna när vi satt och åt så det får bli en Dundret-tur en annan dag istället.

Nu har jag lite alternativ på aktivitet istället för Dundret, nämligen detta:
1. Städa 
2. Boka flyg och boende till Skara
3. Börja plugga
4. Sortera papper
5. Ta en powernap

Ska jag vara ärlig så lutar det åt alternativ nummer 5.
Sen kanske det blir alternativ nummer 3..
Och så måååste jag göra alternativ nummer 2.

Nåväl. Nattinatti! :P

Dags för skola!

Vad konstigt det känns att börja skolan igen. Eller skolan låter fel. Vad konstigt det känns att börja läsa. Jag ska ju läsa en distanskurs och den börjar idag. Vi har redan fått första uppgiften och om mindre än två veckor åker jag på första helgträffen. Jag måste se till att boka flyg IDAG. Ända till Skara ska jag. Jag måste typ flyga till Sthlm eller Göteborg och sen åka tåg vidare till Skara. Hm. Jag måste kolla vilken väg som blir lättast :) 

Morgonpromenaden är avklarad så nu är det dags för frukost sen en dusch. Jag börjar jobba 9:30. Jag tvivlar i och för sig på att Aite vill ha någon frukost. 50-minuters promenad verkade ta på krafterna så nu ligger han och sover igen. Nåväl. Han kanske får mat lite senare.


/Helena

En till ben-bild

Aite är så söt på den här bilden, han liksom sneglar upp på mig :P

Gris-olycka :P

HAHAHAHA!
Min hund är för söt. Jag sa just "Var är griiisen? Hämta grisen!". Han har ju en sån där leksaksgris som han tycker väldigt bra om. Och han började gå runt och leta den sen såg han att den låg under soffbordet. Min lilla klumpeduns skulle ta den men gick rakt in i bordet och slog skallen. Han såg lite förskräckt ut efter det, typ som att det var grisen som hade gjort så mot honom. Nu har han iallafall tagit den och håller på ha ihjäl den ordentligt ;)

Gnaga ben!

MUMS

Spårträning

Idag har jag och min syster spårat med Aite. Vi åkte ut och gick varsitt spår i skogen, väntade 40 minuter sen åkte vi tillbaka med Aite. Han var otroligt duktig idag. Han hittade båda spåren direkt och hade väldans bra fart :) Och han blev överlycklig när han hittade leksakerna och fick tokbusa med matte. Det verkar som att han tycker att det är riktigt roligt att få spåra, och finns det något roligare än att se sin hund jobba målmedvetet och med glädje? :) Hihi, kul! Duktig vovve!Movienight!

Jag, Linn och Stina har haft filmkväll ikväll. Det var mycket trevligt. Stina hade gjort med sig en otroligt mumsig sallad som innehöll allt från gurka till morötter och ananas. MUMS! Så inhandlade vi lite annat snacks också. Alla hundrasjutttioelva hundar var såklart med under kvällen. Nero, Oskar, Rasmus och Aite. Innan vi for hem till mig så släppte vi lös dem och lät dem busa. Det var nog klokt för annars hade risken varit stor att lägenheten inte riktigt hade varit sig lik :P Det blev ju en del gnäll, våldtäkter och ett och annat skall, men 3/4 av hundarna är ju tonårstrotsiga nu så det får man ju räkna med. Vi hade iallafall en hemskt trevlig kväll som kommer att göras om snarast! :)

BYE

Nu: Jobbet.
Ikväll: Hundträning

Orange!

FÄRG! Jag behövde lite fäääärg på min blogg. Och nu är det färg, orange! :) Hihi


Jag satt just och bläddrade i min almanacka och jag insåg just att jag har en hel del roligheter att se fram emot. Det mesta är ju helgaktiviteter men det är väl så det ska vara. Jobba och slita på veckorna och hitta på roligheter på helgerna.

Detta är vad jag (än så länge) har inplanerat fram till jul:

- 3 helger i Skara (hund och kattetologi)
- En sväng till Umeå (hemligt)
- En helg i Sthlm (styrelseutbildning)
- Eventuellt en helg i Luleå (norrbottens vackraste hund)
- En till helg i stockholm (hund 2010)

Skoj! :)

Lite lätt irriterad, än en gång

Nej det är nog fel att säga att jag är irriterad nu, utan jag är nog mer bara less. Less på mig själv. Om jag möter någon som har sin hund lös och inte kopplar den när vi möts så förmodar jag att ägaren har koll på sin hund och inte låter den fara iväg till min hund. Jag vill tro gott om dem jag möter. Förmodligen så ska jag sluta göra det för det verkar som att det aldrig besannas. Är det så att JAG måste BE folk om att koppla deras hundar så att Aite ska få en chans att hälsa i sin egen takt, utan att bli skrämd?

Idag på morgonpromenaden så mötte jag två settrar. Jag sa direkt att Aite är rädd för stora hundar. Jag hade Aite lös, det brukar jag alltid försöka ha han när vi möter hundar som jag misstänker att han kommer ha svårt för att hälsa på. Jag vill att han ska ha möjlighet att backa iväg om han blir rädd. Jag vill inte att kopplet ska hindra honom. De gånger jag har haft honom kopplad och han har blivit skrämd så har han ju fått ännu mer panik när han inte har kommit därifrån, när han har insett att han sitter fast.

Ena settern var lös och den andra kopplad. Den lösa springer fram till Aite för att hälsa. Den ville absolut inget illa, utan den ville bara kolla vad Aite var för typ. Men Aite blir ju naturligtvis rädd när det kommer något stort emot honom så han vänder och rusar därifrån, och hunden rusar efter. Aite hoppar ut i högt gräs och tar sig sen upp på den stora vägen brevid (huvudleden som går till Noulajärvi). Tur att det inte kom någon bil!! :S Jag lockade iallafall tillbaka honom.

Nu till något som var positivt:
Jag satte mig på huk brevid hunden som hade stuckit efter honom och tro det eller ej, Aite kom faktiskt smygandes bakom min rygg och hälsade på den. Så det känns som ett steg bak men även ett steg fram! Det var riktigt kul att Aite vågade hälsa trots att han blev så rädd först.

Nåväl.
Luften gick ur mig.

KOPPLA ERA HUNDAR NÄR NI MÖTER ANDRA HUNDAR!

Torsdag

Nu har jag jobbat klart för den här dagen :) Jag har till och med hunnit äta en mysig middag i soffan med... tatatadaaaa; mig själv! :) Ibland känner jag mig som en enstöring. Jag älskar att vara ensam med Aite. Men självklart tycker jag om att ha folk omkring mig också. Dock så tror jag att jag får en nog stor dos av folk på jobbet. Det är ju hela tiden liv och rörelse runt omkring mig på jobbet så det är rätt skönt att bara vara jag och inte behöva prata med någon annan än Aite när jag är hemma :P

Man ska aldrig säga aldrig

Imorse på promenaden så dök det upp en massa tankar och funderingar som vanligt. JA, jag har redan hunnit vara på en 50-minuters promenad. Jag vet inte ens när jag steg upp, kollade aldrig klockan, men det måste ha varit vid sju någon gång :P

Iallafall, hur kan man säga "Min hund skulle aldrig.."? Det vet man väl ändå inte. Visst, man känner sin hund väldigt bra och vet hur den reagerar i olika situationer, men vipps så händer det något nytt som hunden aldrig har varit med om. Då är det svårt att förutse hur den kommer att reagera. Till exempel så ska man kanske inte säga "Min hund skulle aldrig rymma". Tänk om du har en hanhund och en riktigt mumsig löptik går förbi gården och riktigt visar upp sig för din hane. Hur vet du att könsdriften inte tar över och hunden rusar efter tiken? Eller "Min hund skulle aldrig bita". Tänk om den skulle bli provocerad och trängd, kanske skrämd också. Den kanske har försökt visa att den inte vill men tillslut ser den inte någon annan utväg än att bita ifrån.

Man ska nog aldrig säga aldrig när det gäller våra hundar. Åtminstone så behöver vi inte säga det högt, men jag tycker att vi kan tänka det inombords. För om vi går runt och inte riktigt litar på våra djur, och tänker att hemska saker ska hända, så är nog sannolikheten större att det faktiskt händer något. 

MörkerDet är mörkt ute, och klockan är bara tio. Det innebär att det är höst. Snart är det mörkt 18 timmar per dygn och snart får vi inte se solen på flera månader. Det känns så långt borta men snart är den tiden här. Men jag har ju bestämt mig för att leva mer i nuet, så därför bryr jag mig inte om det. Jag ska ta dagen som den kommer och njuta oavsett årstid, temperatur och antal soltimmar :P

Nu ska jag och min Aite gå ut en sväng, sen blir det sängen för oss!

Nattinatti /Helena&Aite

Dagens investeringar:Avmaskningsmedel och djurpass :P
Nu har Aite fått sina vaccinationer och jag svimmade inte (jag tittade bort, hehe). Då är det bara vänta en månad sen blir det en ny dos rabiesvaccin. Hoppas att det funkar på honom, ibland gör det ju inte det och då måste man göra om hela proceduren :/ Vi var även och köpte avmaskningsmedel för det är det ju också dags för. Dock så köpte jag det helt i onödan, när jag kom hem upptäckte jag att jag hade kvar sen förra gången. Menmen, det var lång hållbarhet på dem så det spelar ju ingen roll.

Nu ska jag diska lite och städa. Sen måste jag börja med middagen :)

/Helena

Hata nålar!

Hej allesammans!
Idag är jag ledig. Det ska jag fira med att göra en massa saker :P hehe. Jag har bland annat detta inbokat:
- Lunch med syster
- Veterinären (vaccination)
- Städa
- Handla mat
- Bjuda familjen på middag

Hm. det var nog allt. Det var ju inte så värst mycket iallafall :P Jag ska börja med att skriva en liten inköpslista så jag vet vad jag ska handla. Jag måste göra det innan jag åker till veterinären klockan ett. Jag vill verkligen inte lämna Aite ensam när han har fått sprutor ifall han får några biverkningar. Jag tror ju inte att det ska vara någon fara men man vet ju aldrig. Hur som helst så är ju jag livrädd för nålar. Jag har varit på väg att svimma nästan varenda gång jag kommit i kontakt med nålar. Vaccinationer, blodprov, you name it. Det värsta är att det inte bara är på mig själv som jag tycker att det är äckligt. När Aite har fått lämna blod och sånt så har jag blivit yr och illamående. Haha, löjlig eller vad? Och jag vill jobba med sånt.. Men faktiskt så tror jag att det är en vanesak. Ett tag så var jag och tog blodprov flera gånger under en ganska kort period och den sista gången jag gjorde det så påverkades jag nästan inget alls. Nåväl, om jag ska kunna köra hem från veterinären så är det bäst att jag säger att jag hatar sprutor och tittar bort.

/Helena

Fortfarande en smula irriterad

Ja, jag är fortfarande irriterad över vad som hände idag. Men det är bäst att jag går och lägger mig nu och vaknar upp imorgon och inte minns alls vad som har hänt. Eller jag ska åtminstone inte bry mig om det. Hänt har hänt. Det hjälper inte någon, varken mig eller Aite att tänka på det som varit. Vi blickar istället framåt och tror och hoppas på framsteg! Hundar lever i nuet, det borde vi människor också göra!

En smula irriterad

Jag var just ute och rastade Aite en sista gång innan jag ska åka och jobba. När vi kommer ut och har gått en liten bit så stöter vi på en kille med en pointer, tror jag det var. Killen pratar i telefon och han har hunden lös. Jag ser att hunden blir intresserad av Aite och att Aite börjar gå bakom mig. Hunden och killen går förbi utan problem men vipps så dyker hunden upp bakom Aite igen. Aite blir livrädd och drar iväg i kopplet. Jag släpper Aite och hunden fortsätter gå efter honom. Hunden ville absolut inget illa utan den var bara nyfiken på Aite, men för Aite som är rädd för stora hundar så var ju detta verkligen inte kul. Jag försökte få tag i den andra hundens halsband så att jag kunde hindra den för att göra Aite mer rädd än vad han redan var. DÅ säger killen åt hunden att komma. Gissa om jag blev irriterad? När man har sin hund lös så ska man ändå ha koll på den och inte låta den gå fram till vilken hund som helst. Det kan ju vara som i mitt fall, att jag har en osäker hund. Tänk om min hund hade varit sjuk? Eller aggresiv? Skärpning. Jag blir så irriterad över sånna här saker, för det hjälper ju knappast Aite att komma över sin rädlsa. Tvärt om.. Jag jobbar hela tiden med att försöka få Aite att förstå att stora hundar inte är farliga, de är bara större än honom själv. Så kommer en oansvarig kille med hund, det känns som ett slag i magen och tre steg tillbaka. Jag hoppas verkligen att Aite en dag ska kunna umgås med hundar av alla raser och storlekar. Och jag hoppas att folk tänker till. Koppla er hund när ni möter andra hundar. För man vet aldrig vad man möter. En aggresiv hund, en rädd hund, en liten valp som behöver tid, en löptik.. Och kolla med ägaren om det är okej att de hälsar innan du släpper iväg din hund.

/ En irriterad Helena

Färskfoder

Åh vad jag älskar att se min hund äta :) Han är ju så kräsen så det är sällan jag ser honom äta med glädje, god aptit och iver. Då ska det vara typ älgkött.. Men nu äter han foder och han gör det gladerligen! När jag var i Haparanda så köpte jag flera paket färskfoder. Jag har skrivit om det färskfodret förut för det är det enda foder som jag har testat som Aite verkligen tycker om. En del andra foder går ju ner men det är med nöd och näppe. Det som han får nu heter typ.. Oscar Power Plus. Hoppas bara att magen fixar det också så att det inte blir nå krångel.. *Håller tummarna*

Dags att höja ribban

Igår kväll när jag skulle sova så låg jag och tänkte på Aite och träningen med honom. Jag insåg då att min lilla fis faktiskt är ett år nu och det är deffinitivt dags att höja ribban på träningen en aning. Jag menar inte att jag ska höja agility-hindren utan att jag ska börja kräva mer av honom och göra det lite svårare. Tills nu har jag ju varit nöjd om han har satt sig när jag sagt "sitt" och lagt sig när jag sagt "ligg". Nu ska jag alltså börja träna på hastigheten. När jag säger sitt vill jag att han ska sätta sig på en gång, inte lite halvsävligt, vilket det har varit hittils. Jag vill ha en hund som är snabb och fokuserad på det vi gör. Om vi i framtiden kommer att börja tävla i lydnad så är det ju en förutsättning att Aite är snabb i det han gör. Inte som nu.. "Va? Sitta? Okej, jag sätter mig" så sätter han lååångsamt ner rumpan mot backen :P Det är så kul och bra att ha mål med träningen! Så detta är mitt nästa mål :)

På tal om rumpa. Jag är lite orolig att det är något som besvärar Aite. De senaste dagarna, och speciellt idag har han helt plötsligt när vi är ute och går smällt ner rumpan i backen. Han gnider inte eller något sånt, utan han bara tvär-sätter sig. Jag ska ju till veterinären imorgon för 1-års och rabiesvaccination, så jag ska passa på att kolla upp detta då också..

/Helena

STORstäd

Bläh. Jag blev just lite less. Jag håller på storstäda. Hittils har jag hunnit med toaletten och hallen. Jag har till och med rensat avloppet på toan. FRÄSCHT. Nu tänkte jag iallafall ta en paus och äta lite lunch. Sen är det väl bäst jag fortsätter..

/Helena

BLÖT HUNDSå ser en genomblöt japansk spets ut. Kanske inte världens vackraste syn direkt.
Jag var tvungen att ställa honom i duschen efter att jag och Linn varit ute :P
Nu är han ren och fin. Ska sätta i gång och blåsa honom någorlunda torr.
Annars så är risken stor att han se ut som ett jag vet inte vad..

Arbetsdagen är över

Då är jag hemma igen efter att ha jobbet hela dagen. Mina fötter gör ont. Ajaj. Jag som tänkte ta i tu med min lägenhet idag. Typ dammtorka, putsa fönster, byta gardiner och sånt. Men det kanske jag måste skjuta på framtiden ;) hehe. Eller åtminstone tills imorgon.

Först av allt ska jag iallafall åka och plocka upp Linn och Nero och låta hundarna busa lite :)

/Helena

Tack!

Glömde ju att framföra ett meddelande från min hund.
Aite tackar och bockar för alla gratulationer!
;)

Hösten är här

Nu känns det verkligen att hösten är på ingång. Det är nästan nollgradigt om nätterna och mörkt är det också. Midnattssolen får vi inte se förän nästa sommar. Det är både mysigt och tråkigt att det börjar bli höst. Mysigt för att man får tända ljus, tråkigt för att man måste ta på sig så mycket kläder när man går ut. Imorse på promenaden så hade jag tjocka mjukisbyxor, t-shirt, fleecetröja OCH träningsjacka. Inte nog med det, jag hade buff och fingervantar också! Sjukt..

Lata sommardagar är nu förbi. Därför måste ni ju få se några bilder från lata, härliga sommardagar:/Helena & Aite

Aite 1 år

Idag blev Aite alltså 1 år. ETT HELT ÅR. Det är sjukt. Jag kan inte fatta det. Ibland känns det som att han är min lilla valp, och andra gånger så inser jag att han faktiskt är rätt vuxen. Jag tänkte sammanfatta året som gått med bilder. För det går nog inte riktigt att beskriva. Det är så många tankar och små många känslor inblandade. En bild säger mer än tusen ord. Ni får 10 bilder i kronologisk ordning. En från varje månad som min prins har varit hos mig.

2 månader:


3 månader:


4 månader:


5 månader:


6 månader:


7 månader:


8 månader:


9 månader:


10 månader:


11 månader:


Och idag.. 1 år.

Så jag måste ju även avsluta med några bilder och ord om denna dag. Jag kan ju berätta vad som har varit speciellt idag.
- Aite har fått extra mycket gottigottgott
- Aite fick höra "Ja må han leva" (alla verser) när vi vaknade
- Aite har fått en extra stor portion mat (orkade inte äta upp)
- Aite har fått gräddtårta med jordgubbar
- Aite fick ett favoritben (den är fylld med något som luktar ILLA)
- Aite fick en partyhatt som ser ut som en tiger
Och sist men inte minst så har han fått extra mycket kärlek, pussar och kramar en dag som denna. Dock så vet jag inte om han uppskattade det särskilt mycket men för mig var det viktigt ;) Han ska även få en till present men den kommer längre fram.

 
Partyhatt       Äter tårta

Aite är en riktig kalasprins. Han höll på somna sittandes med sin partyhatt på. Sömntuta. Se själva:

1 ÅR

Idag blir min hund, min sambo och min livskamrat 1 år. Det  är nästan läskigt vad tiden går fort. Ibland känns det som att det var igår han ramlade omkring på sina små valptassar och knappt tog sig upp för en trappa. Herregud.. Jag ska iallafall fira Aite ikväll med min familj. Klart man måste fira att sin hund fyller år. Även fast dem kanske inte förstår det så skulle det kännas konstigt för mig att inte uppmärksamma honom lite extra en dag som denna :) Det blir människo-tårta och hund-tårta. Så tänkte jag även slå in en skiva korv i lite presentpapper :)

Grattis till Aite! :)

Aite och Jaana

Spets och spets :) Lika men ändå inte..

HEMMA!!!

Nu är jag och min sambo hemma igen. Härligt härligt. Jag gillar verkligen att åka till Kalix. Det är skönt med lite miljöombyte och så är det ju hur kul som helst att få träffa min absolut bästa vän Elin :) Det har varit två riktigt bra dagar :)

Bilder kommer upp lite senare, kika in så får ni se vovvebus: japansk spets VS finsk spets ;)

Kalix

Hej alla sötnosar, och mindre söta nosar.. hehe.
Jag och Aite är i Kalix. Aite ligger och sover på Elins håriga matta.
Elin ligger i sängen och filosoferar och jag glor på datorn.
Hemskt spännande ;) NOT

Våran dag däremot har varit mer händelserik.
Jag och Aite satte oss i bilen 08:35 och kom fram strax efter 11.
Vi klampade in i Elins lägenhet och lämnade grejerna.
Sen åkte vi allihopa till Storön.
Där fick Aite busa med Jaana, en finnspets.
Han fick även träffa en pointer men den vad för stor och läskig.
Så den ville han inte veta av. Hemska värld!

Efter att ha spenderat ett par timmar på Storön åkte vi tillbaka.
Vi passade på att handla lite mat sen har vi lagat middag.
Kyckling med pestopasta blev det. MUMS!
Till efterrätt gjorde vi en fruktsallad.

NU ska vi slå på en film sen sova.
Imorgon brassar vi till Haparanda och IKEA!
Aite får stanna kvar i lägenheten. Det är nog bäst för honom./Helan och halvan

Tårtkalas på gång!

Nu har jag tvättat, tvättat, tvättat och tvättat. Tyvärr så har jag inte hunnit städa, men det är ingen panik. Nu ska jag ta en dusch och sen äta lite middag innan jag åker till BHK malmen. Vi ska fotografera oss till hemsidan, spännande! :P haha. När det är klart så tänkte jag skippa träningstävlingen och åka till min syster och hennes sambo. Det bjuds nämligen på tårta ;) Min svåger fyller år. Det kan man verkligen inte missa! När jag har varit lite social där så ska jag hem och packa inför morgondagens tripp till Kalix :) Jag blir ju inte borta särskilt länge. Bara en natt.. jag kommer hem på torsdag kväll igen för jag jobbar hela fredagen. Men en natt är bättre än ingen natt, jag har nämligen en hemsk känsla av att jag inte kommer hinna träffa Elin under hösten. Så jag får ta tillfället i akt och åka dit nu, för på måndag börjar jag min 50 % tjänst.

Hund VS Katt

Idag träffade Aite en katt för första gången. Det är en katt som bor på området. Jag har sett den strosa omkring flera gånger men det här var första gången vi fick närkontakt. Jag hade Aite lös när jag var på väg från bilen in i lägenheten och jag märkte att han stannade och tittade på någonting just innan vi skulle gå in. När jag gick närmare så såg jag katten komma smygandes runt hörnet. Aite blev ju genast intresserad och jag fick ju genast lite smått panik. "Tänk om katten blir rädd för Aite och springer iväg? Då springer ju Aite efter!" "Tänk om katten inte tycker om Aite och klöser honom?!". Jag röt NEJ åt Aite och han vände och började gå mot mig. Sedan stannade han upp och tittade på katten igen. Det märktes verkligen att han var nyfiken på vad detta var för filur.. och katten var tydligen lika nyfiken den med för sakta men säkert kom den fram till Aite och Katt och Hund nosade på varandra. När de hade gjort de så sa jag åt Aite att det var bra och att vi skulle gå. Han följde med mig men jag såg att han gärna hade stannat kvar och bekantat sig med den konstiga varelsen. Han tog god tid på sig att gå till dörren :P

Jag måste erkänna att jag aldrig har tyckt särskilt bra om katter. Jag har tyckt att katter har varit lömska, oberäkneliga och lite smått obehagliga. I och för sig vet jag ju varför jag alltid har tänkt så om katter. När jag var liten blev jag klöst av en katt och min far har alltid pratat illa om katter :P Men faktiskt så har jag på senare dar börja tycka att även dessa djur är ganska faschinerande, och härliga. Det är inte länge sedan jag tänkte att det vore kul med en katt också.. Tyvärr så vet jag verkligen ingenting om dem. Tur att jag ska läsa en kurs i hund och kattetologi då :P Efter den kursen kanske jag är redo för en familjemedlem som säger mjau istället för voff.

Ofta har jag fått frågan: Hund eller katt-människa?
Jag har alltid svarat HUND! såklart..
Men kan man kanske vara både och?
Eller BLI både och? :P

En sån där fixar-dag

När jag vaknade i morse och tittade ut genom fönstret så tänkte jag "åååh, en till fin dag utan måsten". Men efter en stund så insåg jag att jag har en hel del att göra. Nu håller jag på tvätta kläder. Första maskinen är snart klar, bara 3 till då alltså. Sen måste jag städa, duscha och käka. Ikväll ska vi träffas med HundUngdom och fotografera oss till hemsidan, sen har de anordnat en träningstävling. Jag får se om jag hinner vara med på den... För ikväll hade jag behövt packa och åka och handla lite. Sen tänkte jag och Aite hoppa i lådan rätt tidigt för imorgon bitti åker vi till Kalix :)

Så var denna underbara dag snart över

Alla dagar borde vara som den här dagen, mer eller mindre iallafall. Både jag och Aite har haft kul hela dagen i princip :) Jag har ju redan berättat vad vi spenderade eftermiddagen med att göra, men nu på kvällen hände det mer skoj. Jag och Linn bestämde oss nämligen för att åka till BHK och träna. När vi kom dit mötte vi en massa härliga hundungdom-människor. Bland annat så var Michaela och Therese där och tränade så vi passade på att träna ihop lite. Det blev både inkallning och platsliggning. Det gick över all förväntan för Aite :) DUKTIG KILLE! Jag och Linn tränade lite själva också och jag tog tillfället i akt och körde några varv på agility-planen. När vi kände oss nöjda tänkte vi åka hem men kom inte så långt :P vi stannade på hedskolans fotbollsplan och lät Nero och Aite leka av sig. Det gick hur bra som helst. Aite vågade leka och bara stundvis verkade han tycka att Nero var lite för stor och läskig. På fotbollsplanen så körde vi även inkallning och platsliggning en gång till :) Sen bar det av hemåt.
Nu ligger min älskling däckad på golvet. Det har varit en lång och intensiv dag med massor av upplevelser för både mig och Aite. Jag ser fram emot kvällsrastningen. Det ska bli skönt att gå ut i kylan innan jag kryper ner under ett varmt täcke.

Vill passa på att länka till Stinas blogg - http://www.poodlepower.blogg.se
Hon har fler bilder från dagens upptåg!

Black, black, black and white

Idag har det varit en otroligt fin och rolig hunddag :) Jag och Stina började med att promenera med hundarna till Vetehatten. Det blev lite passivitetsträning för hundarna och gott fika för oss. Dock så försökte Oskar och Aite mest leka med varandra :P nåväl.

Efter en stund kom Linn också dit med sin Nero. Vi promenerade tillbaka hem till mig och hämtade handdukar och bilnycklarna sen packade vi in oss i bilen. 3 människor och 4 hundar. Aite satt som vanligt mest och skällde halva vägen, Nero satt inträng mellan Linns ben och Oskar & Rasmus ville hela tiden smyga upp i mattes famn. Golvet är tråkigt!

Vi körde till abbortjärn. Vi befarade att det skulle vara en del folk där eftersom det var så varmt och skönt ute men det satt bara ett par lååångt borta så det var ingen fara att släppa lös alla jyckar. BUS, BUS, och BUS blev det. Det är så roligt att alla hundarna går så bra ihop :) Jag skulle vilja säga att det tar död på utrycket att hanhundar inte tycker om andra hanhundar. Alla våra pojkar busade så mycke de bara orkade, en del badande blev det också.

Jag är extra glad för Aites skull. Han är ju som ni kanske vet rädd för stora hundar, och Nero är en stor hund, men det gick riktigt bra. Förra gången de busade så var Aite lite rädd och avvaktande mot Nero men nu var han inte alls lika rädd :) KUL!

Bilder är ju ett måste efter en sån här dag:


Aite och Oskar (ja, man ser ju lite av hans päls) under bordet på Vetehatten


Bus!


Oskar tar sig ett dopp


Aite tar sig också ett dopp


Black, black, black and white


Liten, större och störst


Bada!


Mer bus!


Attack!


Krokodil-pudel? ;)

Måndag 16 augusti

Jag och Aite har just kommit in. Vi har varit på en 70 minuter lång promenad. Otroligt härligt! Vi promenerade hemifrån oss till Granngården och köpte B-vitamin (som Linn tipsade om). Sedan gick vi vidare till sandviken och längs älven hela vägen hem. På ett ställe stannade vi och glodde på lite människor. Aite satt och spanade på en Engelsk Setter och jag satt och läste innehållsförteckningen till mitt inköp.

  (klicka för att se större)

Eftersom vädret är toppen idag (strålande sol, lagom varmt och lite blåsigt) så blir det nog en och annan hundaktivitet på schemat. Jag ska ringa till Stina och Linn och kolla om de är sugna på en hunddag. Jag tänkte mig något i stil med fika på Nyfikets uteservering och sedan bus och bad i abbortjärn :) Härligthärligt!

Nu blir det frukost på balkongen. Aite ligger redan där helt utslagen. Jag tvivlar på att han kommer vilja ha någon mat nu men jag gör ett försök!

/Helena&Aite

Myggbett och kyyyyla!

Tack till mina läsare :) Nu kan jag sova lugnt när jag vet att det förmodligen bara är ett knott eller myggbett Aite har på magen ;)

Jag och Aite var nyss ute för sista gången den här dagen. Det var KALLT och MÖRKT ute. Jag hade på mig mjukisbyxor och en huvtröja, och jag frös. Termometern står på 5,1 grader ute. Brr. Det börjar bli dags att ta på sig en jacka när man går ut. Innan man vet ordet av så är det väl full mundering på som gäller. Alltså underställ, fleecetröja, fleecebyxor, täckbyxor, täckjacka, yllesockar, kängor, mössa, halsduk och vantar. Lovely.. not. Jag älskar verkligen vintern men att klä på sig allt det där för att gå ut och promenera känns inte lockande direkt.

Puss och godnatt på er!

Hjälp mig att identifiera detta:Märket är ungefär lika stort som en tia-krona. Vad har varit elakt mot Aite?
Är det en mygga? Ett knott? En broms? Eller något helt annat?
Han har då aldrig haft ett sådant märke tidigare..
Och som den nyblivna hundägare jag är så har jag ju ingen aning :S

Min hund är hemma

Nu är ordningen återställd. Aite är hemma! :)

Media och hundar

Jag började just fundera på att filmer och media påverkar en dels val av hundras. För visst är det så. Se bara på Lassie, 101 dalmatinerna, Beverly Hills Chihuahua, Hachiko... Vilken liten unge som helt vill väl ha en prickig hund efter att ha sett de 101 dalmatinerna. De ville då jag när jag var liten. Fast i och för sig så ville jag ha ett lejon också.. efter att ha sett Lejonkungen.

Vad betyder den här mediauppmärksamheten för raserna som hamnar i blickfånget? Tyvärr så tror jag många gånger att efterfrågan på just den hundrasen som syns i media blir större än vad som finns att tillgå. Och när efterfrågan blir större så ser ju oseriösa uppfödare och valpfabriker sin chans. Det är då de kan tjäna pengar. Jag tror att man ska vara väldigt noggrann när man bestämmer sig för att köpa en ras som media har ögonen på. Egentligen ska man ju vara det vad man än väljer för ras. Men det är nog viktigt att man tänker en extra gång. Varför köper jag den här rasen? Vad vet jag om rasen i sig? Och det är nog även extra viktigt vilken uppfödare man väljer. Är uppfödaren medlem i Svenska Kennelklubben? Och i dess rasklubb? Finns båda föräldradjuren att se. Är de friska? Har valparna blivit undersökta av veterinär och finns det intyg på det? Ser stamtavlan bra ut och är den utan inavel? Verkar uppfödaren ha bra erfarenheter av den här rasen? Har uppfödaren varit aktiv länge?

Det är ju så otroligt sorgligt när människor skaffar hund utan att inse att det innebär en hel del jobb och ansvar. Och det är så otroligt sorgligt att man köper en hund utan att veta vad rasen kräver. Ett impulsköp för att man såg en söt hund i armarna på en kändis har nog hänt fler gånger än vad som går att räkna. Stackars hund säger jag bara.

Saknad

Jag saknar min hund. Han har sovit hos mamma och pappa inatt. Jag hatar att han inte är hos mig. Usch. Det är så ensamt och tråkigt. Jag vet att det är bra för honom att sova hos andra människor och vara med andra människor utan mig men jag är nog lite ego. Jag är så van vid att ha honom runt mig hela tiden och jag VILL ha honom runt mig hela tiden.. Så en natt utan honom är rena rama mardrömmen. Han är ju med mig och sover med mig varje dag och varje natt. Helena utan Aite är inte riktigt en hel Helena. Det fattas en stor bit. Han är min sambo och min kärlek. Det blir hemskt tomt utan sin sambo och sin kärlek. Jag hade hoppats på att få hämta hem honom nu på morgonen men då har min far (som älskar Aite) kidnappat honom och åkt 10 mil bort till min farmor och farfar. I och för sig så är det nyttigt för Aite. Att åka bil, att träffa gamla människor och att vara i ett nytt hus. Jag får fortsätta intala mig att det är bra för Aite. Det är bra för honom, det är bra för honom. Bra träning för honom. Då känns det lite bättre..


Hade han varit hemma så hade han förmodligen legat och myst som på bilden

Att döma en människa utifrån dess.. hund?

Jag började just fundera på hundar.. och människor. Och människor, med deras hundar. Kan man säga hur en människa är genom att se på personens val av hund? Dömer vi människor efter vilken ras de väljer? Gör vi det? Jag tror nog faktiskt att vi kanske gör det. Eller inte dömer, men vi skapar oss en bild av människan bara genom att se vilken ras de har. Ibland har vi rätt och ibland har vi fel. För att visa hur jag tänker så ger jag ett exempel:

Jag träffar Mattias som har en Jämthund. Jag vet ingenting om Mattias men direkt antar jag att han är en jägare på grund av att han har en jämthund vid sin sida. Jag föreställer mig även att han tycker om att vara i skogen och att ta långa promenader. Vi säger att jag genast blir intresserad av honom, dels för att han ser bra ut, hans hund ser bra och väluppfostrad ut och för att han ser ut att tycka om att vara ute. Efter att ha pratat med honom en stund får jag höra att hunden är hans pappas och att Mattias hatar att vara i skogen men älskar att ligga i soffan.

Nog tror jag att en del raser direkt kopplas till en viss personlighet eller livsstil. Egentligen är nog det helt riktigt av oss, för en jakthund passar väl bäst hemma hos någon som gillar att jaga och vara ute i skogen. En brukshund trivs nog bäst om den får vara med någon som låter den arbeta och vara igång. En del raser tycker jag är lite svårare att placera i fack. En mellanpudel tillexempel? Det första jag tänker när jag ser en pudel med ägare är - utställningmänniskor. Men pudlar är riktiga energiknippen och kan lika gärna höra hemma hos någon som älskar.. att fjällvandra.

Jag tror även att vi kan vara lite för snabba på att döma hunden i sig. Inte bara människan, utan den fyrbenta varelsen i kopplet. Jag har då mer än en gång (ungefär en miljon gånger) hört "Va? En spets? Usch, dom är så skälliga". Okej, Aite är en spets, en vakthund i grund och botten. Han har lätt (förmodligen lättare än andra raser) att ta till skall. Men det beror väl på hur man tränar hunden? Det är ju ägarens jobb att se till att skällandet blir kontrollerbart. Jag tror även att om man någon gång har stött på till exempel en aggresiv dvärgpinscher så är det säkerligen troligt att man blir lite avvaktande mot rasen i sig. Stöter man på en till av samma ras som inte verkar riktigt hundra så gör ju det knappast saken bättre. Naturligtvis är det ju inte så men det är lätt att dra förhastade slutsatser. Alla hundar är individer och jag tror att vilken hund som helst kan bli potentiellt farlig i händerna på fel ägare.

Tur så verkar jag än så länge vara en bra ägare för Aite inte speciellt skällig eller elak ;P Vi får väl hoppas att det fortsätter i samma riktning!

Ups and downs

Det är väl så det är antar jag.
Vissa dagar är det som att fingrarna skriver av sig själva.
Andra dagar krävs det mycket för att ens få fram ett ynka ord.

Kan väl iallafall berätta att min dag har spenderats i soffan för det mesta. Jag har kollat så många avsnitt sex and the city att jag tappat räkningen. Jag har även hunnit med att bada min hund. Så nu är han ren, vit och fin igen. Det känns iallafall som att jag börjar bli frisk nu :) Tack och lov! Så jag ska åka och jobba imorgon. Det ser jag fram emot :) Det måste vara ingefäran som är lösningen på allt ont ;) Eller vad tror ni?

Jag mötte mina favoritgrannar i trapphuset för en liten stund sen. De frågade hur gammal Aite är nu. "Ett år snart" svarade jag. Jag kan inte förstå att min lilla bebis har hunnit bli så stor. Tiden går så himla fort att det nästan är läskigt. När jag tänkte på det.. "Ett år".. så insåg jag även att jag har bott i den här lägenheten i 8 månader. Aite var bara 4 månader när vi flyttade in. Före det bodde jag och han i en stuga på Dundret. Och före det bodde jag hemma hos mina päron. Då fanns inte Aite med i bilden. Nu gör han det och det glädjer mig varje dag!

Vanlig sjuka och valpsjuka

En nackdel med att vara sjuk, förutom just att man är sjuk, är att man har så mycket tid över till att tänka :P Jag har hållt på kolla en massa videor från när Aite var liten och gissa om man blir valpsjuk? Det finns ju inget underbarare än valpar. Det känns ju knappast bättre när jag dessutom har fått veta att min uppfödare har parat Aites mamma och pappa igen. Hmf.. Nåväl. Det är inget att göra åt saken, eller jag får väl åka till Angi och gosa med lilla Tyra.

I och för sig så tänker jag ju bara tillbaka på de fina stunderna. De ögonblicken som allt var så himla underbart. Det är lätt att glömma att valp också innebär en heeeel deeel jobb. Men det är det ju faktiskt värt ;)

Här får ni en video på min lilla ulltuss från när han bara var 12 veckor. Han var en riktigt liten killer redan då ;) Skakade ihjäl alla sina leksaker. Gullehund!


Kanske nästa sommar..?

Ingefära

Jag tror på allvar att ingefära är bra när man är förkyld. Jag vet inte om det är något jag har hört men jag brukar alltid koka te och lägga in en massa ingefära-bitar. Jag antar att jag dessutom tycker att det är rätt gott :P Jag kämpar då för att bli frisk fortast möjligt!

1341

Etttusentrehundrafyrtioen. Så många bilder har jag på Aite i min dator. Jag har just sorterat in dem i mappar efter hans ålder. Kanske dags att rensa lite också? Jag tror det :P Men man hittar så många godingar, som dessa:


Aite i resväskan på väg hem från uppfödaren


Aite blir duschad i handfatet


Aite är ute i snön och spanar


"Om jag tittar på dig med mina underbara bruna ögon, får jag ett ben då?"


Bus i snön. Liten valp har svårt att ta sig fram :P

Och alla dessa var från mappen "8-13 veckor". Så ni kan ju gissa hur många roliga, fina, söta bilder jag måste ha? Nåväl, dags att börja rensa. Men jag ska inte rensa så hårt, för då kommer jag ångra mig. Man vill ha många fina bilder på sin vovve, speciellt från det första året.

/Helena

Trött hund:

Mindre bra hundmat

Hur svårt är det inte som nybliven hundägare att veta vad som är bra och mindre bra för hunden? Jag själv har då gett Aite vindruvor som jag nu i efterhand har fått höra är rena rama giftet för hundar. Så jag tänkte lägga in en liten lista på sånt som hundar inte bör få i sig.

 • Avokado (innehåller persin som är giftigt för hundar)
 • Broccoli (om man kokar det så är det ingen fara)
 • Choklad (innehåller teobromin som är giftigt för hundar)
 • Glykol (mycket giftigt för hundar)
 • Grönmögelost (innehåller roquefortin som hundar kan reagera mot)
 • Insjöfisk (ska aldrig ges rå pga parasiter osv, men kokt går bra)
 • Kaffe (koffeinet kan ge hög puls och orsaka slaganfall)
 • Lök (innehåller thiosulfat som är giftigt för hundar)
 • Nötter (innehåller ofta höga halter av mögelsporer och mycket salt)
 • Ojäst deg (degen kan jäsa i magen på hunden och ge alkoholförgiftning)
 • Potatisblast och rå potatis (innehåller solanin och chaconin som är giftigt)
 • Rabarber (bör inte ges för ofta, kan förstöra bildandet av röda blodkroppar)
 • Rabarberblad (innehåller oxalsyra som i större mängder kan vara dödligt)
 • Russin (kan ge bland annat njursvikt och även vara direkt dödligt)
 • Råttgift (kan vara dödligt om hunden inte får behandling i tid)
 • Rå äggvita (innehåller avidin som gör att kroppen får svårt att ta upp vitaminer)
 • Salt (för mycket salt kan ge saltförgiftning)
 • Saffran
 • Spenat (bör inte ges för ofta, kan förstöra bildandet av röda blodkroppar)
 • Svamp (en del svampar är gitfiga för hundar)
 • Vindruvor (kan ge bland annat njursvikt och även vara direkt dödligt)
 • Xylitol (kan leda till att hundens blodsocker sjunker)

Detta är vad jag har hört och det kanske är något som inte stämmer till 100% men förmodligen är det bra att unvika dessa saker! :)

/helena

 

UPPDATERING: Vill även passa på att säga att det förmodligen är olika för olika hundar. Linda berättade att hennes hundar brukar få lite vindruvor och russin ibland och dem lever ju och mår bra :) Så naturligtvis måste det ju skilja sig mellan våra fyrbenta. Men listan är på sånt som jag har läst och hört ska vara mindre bra. Mängden spelar ju också stor roll. En del tål lite, och andra knappt något alls :)

PUSS PÅ ER MINA LÄSARE! Hihi :)

Sjuklingen talar

Det enda som är bra med att vara sjuk måste ju vara att man har tid till sånt man annars inte brukar göra.. som att läsa, rensa datorn och kolla 14 avsnitt av sex and the city på rad. Annars finns det nog inget bra med att vara sjuk. Eller jo, man får dessutom dricka kopiösa mängder te, vilket är otroligt mysigt när man är sjuk. Nåväl, förhoppningsvis så blir jag frisk snabbt. Jag vill jobba och jag vill träffa tjejorna i helgen. Jag vill även åka till Kalix i början på nästa vecka så det är bäst att den här sjukan försvinner lika fort som den kom! Det känns lite bättre med öronen idag men jag funderar ändå på att åka och kolla upp det. Känns onödigt att vänta. Tänk om det blir värre i helgen när vårdcentralen har stängt? Då måste jag ju till akuten och det känns så onödigt. Nåväl, jag avvaktar och så får jag se hur det känns imorgon.

Aite har iallafall inte fått lida för att jag är sjuk. Min käre far har tagit med honom på långpromenad imorse så nu ligger han han sover som en liten gris här nedanför sängen :)

/Helena

Kontaktkontraktet

Jag har äntligen tagit mig tid att börja läsa boken "Kontaktkontraktet" av Eva Bodfäldt. Jag har bara läst 19 sidor än så länge men har redan fått mängder av bra tips. Boken handlar om hur man skapar en bättre realtion med sin hund och hur man får hunden att bli mer följsam.

Som ni kanske minns så skrev jag för ett tag sen om att jag var osäker på att det verkligen är bra att "rymma" ifrån sin hund när den är ouppmärksam. Nu har jag fått ett svar som jag tycker verkar vettigt. Eva Bodfäldt skriver i sin bok att det är bra att göra detta, och att det leder till att man får en mer följsam hund. Något av det första hon tog upp i boken var just det där med att rymma. Hon kallar det så snyggt för "Indianen". Bland annat så står det att man kan börja med att variera tempo och riktning när man är ute och promenerar. Det får hunden att hålla mer koll på matte och sedan kan man även börja försvinna ibland. Man ska göra det tyst som en indian, utan att säga något till hunden. När hunden upptäcker att matte är borta kommer den ju tycka att det är läskigt att vara ensam och börja leta reda på var matte är. För att den här metoden ska fungera menar Bodfäldt att man ska våga använda hundens rädsla som ett redskap. Hunden kommer tycka att det är läskigt att helt plötsligt vara ensam ute. Hunden lär sig alltså att hålla kontakt med matte av rädsla för att hon ska försvinna. Författaren skriver även att det är viktigt att belöna hunden så fort den söker kontakt. Det ska alltid hända något roligt när man söker kontakt med matte. Då får man en mer följsam hund!

Jag ser fram emot att fortsätta läsa den här boken och börja använda lite av hennes metoder. Så får jag hoppas att det fungerar och att Aite mer och mer kommer bli en följsam hund som ofta söker både ögonkontakt och kroppskontakt.


Matte & Bebis-Aite 3 månader

Potatis - bra eller dåligt?

Kom just på att jag läste något intressant idag. Jag har ju länge vetat att rå potatis och potatisblast inte är något som hundar bör äta, men jag ha aldrig hört något om att kokt potatis ska vara ett problem. Idag läste jag iallafall att det är många hundar som är känsliga även mot kokt potatis. De blir dåliga i magen och kräks. Gissa vilka funderingar som började dyka upp i skallen på mig när jag läste det? Jo, så här tänker jag. Aite har kräkts lite titt som tätt ända sen han var liten och jag har aldrig förstått varför. Eftersom det ändå inte har varit så överdrivet mycket så har jag heller inte börjat försöka reda ut varför han har kräkts. Ända sen Aite har varit liten så har han fått kokt potatis i maten då och då. Kan detta vara orsaken till Aites kräkningar? JAG HOPPAS VERKLIGEN DET. Tänk om det är något så enkelt som att han inte tål potatis. Det vore ju fantastiskt! Det som också får mig att tro det är att han har mått riktigt bra i nästan två veckor nu, inte kräkts en enda gång och under den här tiden har han inte ätit nå potatis. Jag ska hur som helst testa lite försiktigt och se om han reagerar när han äter potatis. Isåfall kan jag ha hittat lösningen! HIHI, hurraaaa!!! Annars är jag tillbaka på noll igen och då blir jag ledsen..

/ Dietist Helena

Sjukdom, bus och böcker

Nu har jag lyckats bli sjuk igen. Förkyld och jävlig.. Stina tog på sig skulden som smittobärare. Tack Stina! :P Jobbigt jobbigt.. tror eventuellt att det kan vara en öroninflammation på G också. Har inte haft det på flera år men nu gör det ont i mitt vänstra öra. Bäst jag ringer vårdcentralen imorgon och bokar tid för undersökning.

Jag och Stina tog just med oss hundarna till Hedskolan. Där släppte vi lös dem och massor av bus blev det. Aite ligger fortfarande och flåsar. Stackars liten ;) Oskar och Rasmus kör hårt med honom. Aite är inte riktigt lika snabb som Oskar så han kan aldrig springa iväg :P I och för sig så tror jag inte ens att han vill det. Han vill leka :)

Jag kan även berätta att jag fått lite vettigt gjort idag. Bland annat så har jag beställt böcker. Kurslitteratur för 600:- Förhoppningsvis kommer det att vara värt det :P Kursen som jag ska läsa i höst börjar den 30/8. Första helgträffen är 11-12 september så jag tror att det är bäst att jag bokar flyg och sånt nu i veckan också.

Nu är det snart dax för bädden för både mig och Aite.

En längtan

Nu är jag måttligt less på att inte ha några rutiner alls. Det känns som att hela vardagen faller när man inte har några speciella tider att passa eller saker att göra. Visst är det skönt att vara ledig, ta dagen som den kommer och inte planera längre än någon timme framåt. Men nu är jag alltså lite less på detta. Det ska bli så otroligt skönt att börja gå efter schema och få lite ordning och reda. Inte bara för min egen skull utan även för Aites skull. Hundar tycker ju tydligen om rutiner, och just nu har jag och Aite inga rutiner. Han har inte ens en bestämd mattid och vi kliver upp allt från klockan 06:15 till 09:00. Från och med vecka trettiofyra blir det ändring på detta. I 1½ vecka till ska jag vara mer eller mindre ledig och under den tiden ska jag passa på att åka en till vända till Kalix. Men sen ska jag försöka få rutiner. Jag kan tänka mig att en vanlig dag för mig under hösten kommer se ut så här:

- Vakna 06:30
- Promenad ca 45 min med Aite
- Frukost
- Dusch och fix
- Jobba (50%)
- Träna (mig själv)
- Plugga och mysa med hund
- Äta middag
- Hitta på någon aktivitet där Aite är inkluderad
- Sova

Detta är alltså mina förhoppningar men det lär ju inte riiiktigt bli så. Dels så beror det ju på om jag har förmiddagsvecka eller eftermiddagsvecka och sen så är det ju helt enkelt så att livet inte är så inrutat.

Nåväl. Nu ska jag iallafall göra något ovettigt.

/Helena

Inge hund!

Det här inlägget ska inte handla om hund överhuvudtaget.. i och för sig gör det ju redan det eftersom jag skriver att det inte ska göra det, men skitsamma. Nu ska jag nämligen berätta vad jag shoppade på Nolia igår. För er som inte vet så är inredning och kläder andra intressen jag har. Jag är inte baaaraaa hundfreak.

Till mitt hem:
  

Till mig själv:
  

Home again!

Nu har jag och Aite landat hemma i lägenheten igen. Borta bra men hemma bäst, helt klart :) Idag lyckades jag shoppa lite på Nolia iallafall. Det är ju alltid trevligt.. hehe. Dock är det inte lika trevligt att packa upp allt igen. Men som ni ser här nedanför så var min hund till stor hjälp, not :P
Jag vill även passa på att berätta för alla oroliga läsare att Aites morrande verkade vara en engångsgrej. Jag testade honom lite efteråt men då sa han ingenting. Förhoppningsvis så är det bara tonårstrots det handlar om.. och att han testar vars han har Elin. Nåväl..


Just nu har jag nog inte något mer på hjärtat. Jag ska gå och spika upp en "veckoplanerare" som jag köpte idag. Sen tror jag faktiskt att det blir en tidig kväll för mig och Aite :)

Pusss / Helena

Impulsidéer är bra. Att morra är dåligt.

Jag är i Kalix. Klockan nio imorse kom jag på att jag skulle åka hit och halv ett satte jag och Aite oss i bilen. Nu sitter vi i Elins lägenhet och surrar. Vi tänkte nog gå ut och promenera strax och sen laga middag :) Imorgon lämnar jag och Aite Elin och åker vidare mot Piteå och Nolia.

Jag är föressten måttligt förbannad på min hund just nu. Den lilla tonårsjäveln har fått för sig att morra åt Elin. Han älskar ju Elin, men när han låg och gnagade på sitt ben så kom Elin och skulle klappa honom och då morrade han. Ni kan väl gissa att jag blev chockad och förbannad på samma gång. Han fick då höra ett och annat. Satans hund. Är det något jag tycker är totalt oacceptabelt så är det just det som hände. Hojja. Vad gör man? Jag grabbade tag i nackskinnet på honom och fyade honom tills han låg med magen blottad och inte ens tordes titta på mig. Jag tog inte benet ifrån honom utan lät honom ha kvar den men gjorde klart för honom att morra är fel.. Jag vet inte alls om jag gjorde rätt? eller helt fel? Jag vet inte? Det har bara hänt en gång innan (då var han ca 5 månader) så jag gjorde vad jag trodde var bäst för stunden. Måste googla det.. :P

Hundjävel.

En matte som försvinner

Okej, nu är det så här att jag har en liten fundering. I alla hundböcker står det ju att det är bra att "rymma" ifrån sin hund när den är liten.. Alltså att man gömmer sig när man märker att hunden är ouppmärksam. Det gör att hunden lär sig att vara mer uppmärksam på sin ägare. Jag har gjort det med Aite lite titt som tätt. Senast så gjorde jag det för någon kväll sen när vi var ute på en liten rastningsrunda. Som vanligt så hade jag honom lös. Efter ett tag så märkte jag att han hade fått upp ett spår och att jag inte var så intressant längre. Så jag passade på att smita iväg och gömma mig bakom en parkerad bil. När han upptäckte att jag var borta så reagerade han som vanligt.. typ "Shit?! Panik! Matte är borta!!! Hjälp, var är hon?! Måste söka!" Så börjar han springa omkring i väldans fart och letar mig. När han sen hittar mig igen är han överlycklig och pussar mig för att sen återgå till det normala.

NU till min fråga: Fungerar bara dessa "rymningar" på valpar, eller kan de fungera på vuxna hundar också? Jag blev lite orolig att det kanske inte längre ger önskad effekt? Jag blev rädd för att Aites förtroende för mig förstörs.. "Matte är opolitlig och försvinner ibland".. Eller? Vad tror ni?

Baka baka liten kaka

Eller för att vara exakt så har jag bakat 46 små kakor. Det blev både hallongrottor och vaniljgubbar :) mums! Dock så är jag inte alls sugen på fika men det är alltid bra att ha hembakt i frysen ifall man får oväntat besök :) Hihi. Här är mina fantastiska bakverk:

Aite muckar gräl med katten

En del hundar gillar att jaga, andra att hämta saker. Vissa gillar att gräva och en del tycker om att skaka. Aite är den sistnämnda typen. Ända sen han var liten har han varit en riktigt liten killer. Han skakar ihjäl alla sina leksaker. Han är frän. Iallafall så lyckas han alltid döda dem, men förra veckan så fick han igen. När han var mitt uppe i skakandet av en leksakskatt så slog den tillbaka så hårt att han släppte taget. Det har aldrig hänt förr. Nog får han ju en och annan smäll när han skakar saker men aldrig så att fått ont :P haha. Det roligaste av allt är att ni själva ska få se hur det gick till. Jag höll nämligen på filma honom när det hände.HAHAHA

Är jag konstig?

Jag har insett mer och mer den senaste tiden att jag verkligen gillar söndagar. Konstigt? Förut hatade jag dem för att söndag var ett slut på helgen och jag hade ångest för att behöva gå tillbaka till skolan. Nu känns söndagar bara helt underbara. Det är nog den enda dagen på veckan som man utan att skämmas kan ligga i soffan hela dagen, eller låta bli att ens bädda sängen. Men söndag betyder inte bara soffhäng, utan det är även på söndagar som man har tid för 3-timmars promenader, agilityträning eller bullbak. På söndagar finns det inga måsten, det är bara fria val som gäller. Fler söndagar till folket!

Romantik på hög nivå

Jag har just varit ute och kvällsrastat Aite. Det var svinfint väder när vi gick ut men efter bara typ 7 minuter började det ösregna. I vanliga fall hade jag nog jäktat på Aite och rusat in igen. Men inte ikväll. Det var så himla härligt att känna varmt sommarregn mot ansiktet. Så vi gick lite mer. Jag njöt i fulla drag. Det kändes precis som i en tjejfilm. Hon och Han kysser varandra i regnet, dyblöta. Aite är ju min kärlek och mitt allt.. han är mitt liv. Jag kände mig lika lycklig och till och med lyckligare än om det varit en kille jag stått ute i regnet med. Aite älskar mig lika villkorslöst som jag älskar honom. För honom spelar det ingen roll att mascaran rinner och håret ser ut som skit. Han dömer inte. Han älskar mig för den jag är och han finns alltid där för mig. Han sviker inte och han ljuger inte. Älskade hund!

Klickerträning på höns

Igår var jag och hälsade på min syster. Hon har ju höns. Nu har hon börjat klickerträna dem! DET ÄR SVINFRÄÄÄNT!!! Helt otroligt att så.. enkla (man får inte säga dumma) djur kan lära sig sånt. Hon har lärt hönorna att om de prickar på en liten "tavla" med en svart prick i mitten så får dem mat. Det är så häftigt. Även fast hönorna vet att matskålen är bakom matte så pickar dem på tavlan istället för att springa och försöka ta från den. Så dem pickar på tavlan med pricken istället så kommer matskålen fram direkt. Sen brukar min syster ta undan den igen, då pickar dem direkt på tavlan och naturligtvis åker skålen fram igen. Coooolt va?Jag måste prova filma någon gång så att ni får se hur häftigt det är!Nu har jag ett dilemma. Aite har just fått sin mat men jag kan inte bestämma mig för vad jag ska äta, och jag är sjukt hungrig. Jag har en sallad med kyckling i kylen, men jag är sugen på thaimat. Kanske sparar jag salladen till morgondagen och beställer lite schezuankyckling nu. Det hade suttit fint i magen måste jag säga.

Föressten så har jag just tagit en powernap i 3 timmar. Oppss. Det var iallafall gryyymt skönt. Ikväll blir det bara lugna puckar för mig och Aite. Tänkte slå på en film och äta popcorn! :)

Morgon!

Hej alla!
Jag ligger i sängen och myser ännu. Det känns riktigt jobbigt att kliva upp. Jag var ute på en liten rastningsrunda med Aite för en timme sen så jag kan ju egentligen ligga här lääänge. Men faktiskt så tänkte jag vara duktig och kliva upp snart. Dels så är jag grymt hungrig, säkert är Aite också det, och dels så vill jag göra något. Jag var inte så jättesugen på en långpromenad idag så jag tänkte göra alternativet till prommis - agility! Tror dessutom att jag ska ringa och väcka min sjusovande granne Stina och kolla om hon vill följa :) Då blir det lite vovvebus också. Dock så måste det göras i rätt ordning. Om hundarna får busa innan agilityn så är fördelen att Aite får lättare att koncentrera sig på mig, men nackdelen är att han redan är helt slut. Om man gör tvärt om då har ju Aite jättemycket energi till agilityn men vill hemskt gärna smita iväg och busa med Oskar. Hm. Det senare alternativet är iallafall bättre för då orkar han med agilityn.

Aite, Oskar och MajaSVINSUDDIG BILD.. men ändå frän på något sätt? ;P

Vad vore livet utan fika?

Tråkigt förmodligen :P
Jag och Stina tänkte ta med våra fyrbenta och gå och ta en fika alldeles strax. Mums för oss, bra träning för hundarna. Sen ska jag jobba eftermiddagen. Ikväll måste jag säga att det hade varit trevligt med en liten onsdagspub, men vi får väl se :P

/Helena

Igelkott-möteDen här taggiga saken träffade jag och Aite alldeles nyss. Vi var ute på kvällsrastning när den kom springandes över vägen. Aite blev genast intresserad och jag var naturligtvis tvungen att fota. Sen insåg jag att "Ojdå, nu kanske Aite tror att det är en potentiell lekkompis eftersom jag gick fram till den så obekymrat" så jag var ju tvungen att agera. Så fort Aite tog ett steg närmare så sa jag försiktigt men lite strängt åt honom. Då backade han lite bak och jag berömde direkt. När han sedan vände sig och började gå därifrån fick han massor av beröm. Hoppas att han fattade att igelkottar inte är bra lekkompisar!!

Nu till något annat..

Michaela kommenterade inlägget jag skrev tidigare om hur jag kände när Aite var liten. Hon skrev något klokt tycker jag, och det var att rädslan aldrig försvinner. Man är alltid osäker när en ny hund kommer in i ens liv. Det spelar ingen roll om det är den första eller hundrade. Det känns verkligen som att det är så sant. Det tar ett tag innan man lär känna sin hund, och de är ju alla olika så man kan nog inte säga att "så här är det" när det gäller hundar :) De är alla individer!

Kärlek till er!

Det är alltid lika kul när man loggar in på blogg.se och hittar en massa kommentarer :) Det är så roligt! Så massor av pussar och kramar till er för alla söta, snälla och roliga avtryck ni lämnar i min blogg :) Aite ger en slick i ansiktet också.

Nu tänkte jag berätta lite om min dag. Den har inte varit speciellt händelserik men någon kanske är intresserad? Hm.. Iallafall så började jag dagen som jag alltid brukar börja den, nämligen med att kissa. Hehe. Sen blev det en lång och härlig promenad. Idag gick jag en vända som jag inte har gått på länge. Jag promenerade genom hembygdsområdet och pluppskogen, sen vidare förbi sjukhuset och tandläkaren. Jag gick upp mot silwerbrantshöjden och sen ner igen mot sjöparken. HELA tiden hade jag Aite lös. Jag tror inte att jag kopplade honom en enda gång :) Han är så duktig!
Efter prommisen så satt jag och ugglade en stund innan jag lyckades släpa mig in i duschen. När jag var ren och fin igen så blev det frukost för både mig och min hund. Idag blev det nyponsoppa och knäckemacka för mig och för Aite blev det färskfoder och fisk. Mums! ;)
Strax före 10 begav jag mig till jobbet och jobbade med min kära kollega & vän Jennifer till klockan 13. Sista halvtimmen var fruktansvärt jobbbigt för jag var hungrig som en varg. Så fort vi stängde för lunch så brassade jag hem och hämtade Aite sen for jag till mina pärons hus och åt rester. Aite låg ute på gräsmattan och mös under tiden.
När jag var mätt och belåten åkte jag hem till min fina lägenhet och faktiskt så tog jag en powernap (börjar bli en vana nu).
När jag vaknade igen så var det hög tid att börja laga mat. På dagens meny stod det kasslerlåda med en grönsallad till huvudrätt och brownies till efterrätt. Jag bjöd mina bröder och min svåger på middag. Allt tog slut så jag antar att det var gott..? Nu har jag nästan diskat undan allt. Jag var tvungen att ta en liten paus.. mina händer såg ut som russin :P
Jag måste nog snart diska färdigt sen ska jag och Jennifer åka och handla lite och därefter tänkte vi sponsra MAIF genom att besöka toppstugan :)

Här hade ni ett bra exempel på hur en dag i mitt liv kan se ut :)

/Helena

Aite bäddar:

Tankarna skenar

Det finns mycket som jag älskar med mina och Aites promenader. Men något som jag verkligen uppskattade den här morgonen var att få tänka. Alla möjliga tankar passerade i min skalle under morgonens prommis. Minnen från när Aite var pytteliten började dyka upp i skallen och när man väl börjar tänka på valp så är det svårt att sluta.

Iallafall så började jag fundera om jag gjorde rätt.. ni vet.. med allt? För er som inte vet så är Aite min första hund. Vi har aldrig haft hund i familjen heller men det är något jag alltid har velat ha. Så det har ju verkligen varit en ny erfarenhet för mig.. att skaffa hund :) Jag minns att jag tyckte de fyra första veckorna var hemska, men samtidigt underbara. De var underbara när Aite var go och snäll. De var hemska när han kissade inne och grät på nätterna. Nog tänkte jag många gånger "vad i hela friden har jag gett mig in på?" och "jag kommer aldrig klara av det här själv". Jag har gråtit, inte bara en gång utan flera. Jag har känt mig så ensam, maktlös och rädd.

Det som förmodligen var det värsta med att skaffa sin första hund är just rädslan. Jag var hela tiden rädd att göra fel. Jag var rädd för att jag inte visste någonting om hur hundar fungerar och varför de gör på olika sätt. Det tog nog flera veckor innan jag på riktigt började förstå mig på den lilla varelsen jag hade tagit mig an. Första gången Aite fick hicka blev jag jätteorolig tills jag insåg vad det var :P Något annat som alltid har varit jobbigt är att jag hela tiden varit ensam. Det har varit jag och Aite, ingen annan. Min familj har ju varit till stor hjälp men eftersom jag flyttade hemifrån innan jag skaffade honom så har jag ju fått ta allt ansvar själv.. och alla smällar. Att vara "ensamstående" med en valp har inte varit det lättaste. Alla känslor, alla frågor.. Det har ju inte direkt funnits någon att dela dem med. Ingen att dela ansvaret med..

Men jag har lyckats bra. RIKTIGT BRA.. om jag får säga det själv. Jag lever, och Aite lever. Jag har lärt mig så otroligt mycket och det har Aite också gjort. Jag tycker att han har utvecklats till en fin hund. Självklart har vi ju mer att lära, både jag och han.. men hittils så är jag nöjd. Jag överlevde valpperioden. Jag klarade det. Nu ska jag bara överleva resten också ;)

Blä

                                                                            

UNDERBARA SÖNDAG!

Jag skrev ju tidigare att jag älskar den här söndagen, fel av mig. Jag ÄLSKARÄLSKARÄLSKAR den här söndagen. Jag och Aite har haft världens mysigaste och bästa promenad :) Vi gick ju hem till min mor & far. Där åt både jag och Aite, sen fick jag göra något som jag aldrig gjort förr, nämligen bogsera! Min lillebrors epa skulle till volvo.. det gick riktigt bra :) Grymt va?

Sedan började vi promenera tillbaka. Solen steker, det är varmt och det blåser. Bättre kombination finns väl inte? :P När vi kom till sjöpen så var det massor av hundmänniskor ute. På en parkbänk satt ett gammalt par med en pudel.. lite längre bort satt en kille med tre hundar och mös. I gräset låg en annan kille med en valp och lekte. På andra sidan tjärnen kom en man med en schäfer och en rottweiler. Han kastade bollen, och hundarna hämtade den. En äldre man kom cyklandes med sin golden retriver vid sidan.. Jag blev lite så där.. lycklig :) Det kändes som att alla runt omkring mig njöt av dagen, så jag kunde ju inte göra annat själv. Jag satte mig ner i gräset en stund med Aite. Sen lekte vi hämta pinnen :) Men tyvärr så blev det lite fööör varmt för oss så vi promenerade hem. Nu ligger Aite utslagen på golvet och flämtar. Jag har försökt kyla ner honom lite så att det inte är så himla jobbigt för honom :)

Detta pysslade även Aite med när vi stannade till:Han är ju för söt. Min lilla hårboll :)

Sänghäng

Åh vad jag älskar denna söndag. Så slut som jag var igår så behöver jag verkligen en ledig dag då jag får göra allt i slowmotion. 12 timmars sömn var verkligen vad jag behövde! Iallafall så har jag knappt stigit upp än.. med det menas att jag var ute och kissade och bajsade Aite klockan 06:53, sedan gick vi och la oss igen. Nu har jag vaknat igen, själv gått och kissat och hämtat datorn till sängen. Underbart!! :) Jag tänkte fördriva lite mer tid här sen ska jag faktiskt kliva upp och ta en promenad. Det blir nog som så att jag promenerar hem till mor & far och äter lite.. "frunch" där. Då slipper jag börja laga något här nu :P Resten av dagen har jag lite småsysslor att göra.. typ diska och dammsuga. Funderar även på att köra lite hundträning av något slag. Agility kanske.. Hm, får väl se vad dagen har att erbjuda. Nu ska jag snoka vidare på datorn!  /Helena


Aite sover på min mage.. han var ca 3½ månad på bilden :)
RSS 2.0