Lite handlingträning

Aite har blivit lite orolig när han står på bord. Det har han inte varit förut, men det är ju kanske inte så konstigt att han har blivit rädd. Efter alla veterinärbesök som han fått plågas igenom (ståendes på bord!) så borde man väl inte vänta sig något annat..

Igår tränade jag och Anna lite handling tillsammans med vår guru Stina. Det behövdes verkligen. Jag upptäckte att jag hade glömt bort alla sånna där småsaker som gör det hela ännu finare. Typ.. hur jag håller i kopplet, hur jag bäst ställer upp hunden.. Och annat smått och gott. Tack till världens bästa Stina! :) Känns tryggt att ha med henne på alla utställningar i sommar :P

Jag passade såklart även på att träna Aite att stå på Stinas trimbord. Det var inte några direkta problem. Jag märkte att han kände sig obekväm men inte som andra gånger då han hela tiden har ställt sig med tassarna mot mig och velat komma i famnen, eller försökt sätta sig och slinka undan. Igår på ögonlysningen var det samma visa. Han ville inte stå fritt på bordet utan tröck sig hela tiden mot mig. Så det var bra med bord-träning igår kväll :)

Jag funderar faktiskt på att köpa ett trimbord till Aite. Ska kolla om jag hittar något bra begagnat. Sedan så har jag ju även fått pengar i födelsedagspresent till att köpa en RIKTIG superfön till Aites päls :P Så det måste jag också kolla runt lite och beställa. Någon som har några förslag på en bra fön???

Ögonlysning

Idag var jag och Aite på NNKK för att ögonlysa honom. NNKK brukar fixa så att en veterinär från Piteå kommer upp någon gång då och då för att ögonlysa hundar här.. Det är ju superbra för det är ju inte alla som har möjlighet att åka ner :) Jag tog iallafall chansen att göra det här hemma, är ju mycket lättare! Veterinären som gjorde ögonlysningen fick även göra patellaundersökning så jag passade på att göra det i samma veva! :P

Resultat:
Ögonlysning - UA
Patella - UA

Känns jättebra :)

Det går framåt..

Halloj halloj! :)
Ännu en vecka har gått. Jag tycker att tiden bara flyger iväg.. Snart är det jul! :P haha.

Allt går faktiskt riktigt bra med Aite nu. Han äter bra, 3 ggr per dag.. och han verkar må allmänt bra :) Han är pigg och kry :)


Ibland blir man trött av att äta 3 ggr om dagen så man somnar med nosen i matskålen ;) hehe

Igår var jag, Stina och Anna på dop. Lindas lilla flicka Maja döptes, och även Lindas systers bebis Vanessa :) Det var supermysigt och grymt gott fika! :D

Ringsekreterar elev, Piteå

Hello! :)

I söndags åkte jag och Anna till Piteå för att sitta som ringsekreterarelever på utställningen där. Det gick bra och kändes bra. Man lär ju sig nya grejer hela tiden. Nu har ju jag gjort mina 2 elevtjänstgöringar och ska alltså göra 3 aspiranttjänstgöringar innan jag är klar. Förhoppningsvis kommer jag att sitta som aspirant här i Gällivare på utställningen. Jag måste bara se till att få ledigt.. Jag ställer ju ut Aite på söndag och måste alltså sitta på lördag.

GISSA OM JAG ÄR NERVÖS?! Okej, inte så nervös just nu för det är ändå rätt länge kvar. Men veckan innan lär jag vara svinnervös. Nu ska jag alltså vara som en "riktig" ringsekreterare och göra allt jobb själv, och helt enkelt vara väldigt självgående. Skrämmande! Men det kommer gå bra.. intalar jag mig själv.

Nu har jag och Stinky även bestämt oss för vilka utställningar det blir i sommar.

Vännäs 11-12 juni
Gällivare 18-19 juni
Rovaniemi 25-26 juni
Piteå 16-17 juli
Tornio 23-24 juli

De tre första visste ni ju redan men nu blev det Piteå och Tornio också :) Hoppas att Aite får vara frisk så att jag kan åka på alla.. Och självklart: HOPPAS ATT DET GÅR BRA! ;)

2:a doppet för dagen, trött hund och katten gustav!

Igår kväll åkte jag och S ut med bilen och kikade lite grann. Aite var såklart med :) Vi hamnade i sandviken, vilket Aite tyckte var sviiiiinkul. BADA!! Han rusade rakt ner i vattnet och fick hämta pinnen flera gånger :P

Efter att ha plaskat omkring ett tag så åkte vi hem. Aite var trött, väldigt trött :P Inte så konstigt. Det är ju ansträngande att bada..Vet ni vem vi träffade imorse när vi kom tillbaka från promenaden? Katten Gustav. Aite tycker om Gustav men han förstår inte riktigt varför Gustav inte vill leka när han gör lekinviter.. Och Aite tycker nog att Gustav är en lite konstig hund..Årets första dopp:

Aite hittade en stooooor pinne som han ville bära med sig en bit:


Han passade även på att ta årets första dopp! Han blev överlycklig och plaskade omkring länge. Men jag är lite orolig när det är en älv så han får bara hålla sig nära kanten..


Provsimma lite:


Och när man har badat så är man helt lycklig och vet inte vars man ska ta vägen så man får lite frispel och rusar runt bara :P

Fortsättning på "Aite-albumet":

Det går åt rätt håll!

Nu mina vänner ska jag berätta något roligt. Aite börjar bli riktigt pigg och kry nu :) Han är i stort sett sig själv igen. Han har massor av energi och är busig som bara den ;P

Inte nog med att han börjar visa att han mår bra igen så kan jag ju meddela att han även äter! Det är inte så att han gör det med glädje eller att han väntar på att få mat. Men när han väl får mat så ligger han och vaktar den en stund sen äter han.

Jag ger honom mat 3 ggr/dag nu och det är det här fodret som jag fick köpa med mig från veterinären. Han har inte ätit något annat än det här fodret på snart 2 veckor. Inte en endast godis eller skinka-skiva :P BARA maten. Det var väldigt viktigt att det skulle vara en strikt diet så jag kör stenhårt på den här maten nu. Och det verkar ju ge resultat? :P

Där i börjar var han inte så pigg på nya maten. Han matvägrade och väntade på att få något godare men nu verkar det ju som att han har insett att det är den här maten han får nu :P Så han äter..

Jag hoppas innerligt att det håller i sig! Lite orolig är jag ju.. för på fredag slutar jag med medicinerna så då vet man ju inte hur det kommer att bli.. Läskigt.

/Helena

Nero:Var bara tvungen att lägga in den här bilden på Nero, Linns hund. Tog den när jag var och fotade lite på lydnadskursen som HU hade. Tycker att den blev så fin! :)

Oulo eller Piteå..? Eller kanske Tornio? Icke utställningsintresserade varnas för tråkigt inlägg!!!

Det känns i kropp och knopp att man har varit sjuk länge för jag är fortfarande inte mig själv :P Hade jag kunna så hade jag gärna sovit minst 12 timmar per natt och gärna tagit en liten sovpaus på eftermiddagen också. Jag är trött som bara den och känner att jag inte riktigt hänger med ännu.

Jag förstår helt och hållet att Aite känner likadant. Han är inte heller sig själv. Han är tröttare än vanligt, sover väldigt mycket och är inte lika pigg helt enkelt. Han ska äta medicin i 2 dagar till sen är han också medicinfri. Kanske känner han sig bättre då.. Man vet ju inte om det kanske är medicinen som gör honom trött :)Ikväll ska jag träffa Stina och prata om hur vi ska göra med alla utställningar till sommaren. Det som vi redan är anmälda till är:
Vännäs 11-12 juni (blev nå knas med anmälan men jag tror då att allt är okej nu?!)
Gällivare 18-19 juni
Rovaniemi 25-26 juni

Det jag funderar på är en helg i juli..
16-17 juli är det internationell utställning i Piteå, men det är även 2-dagars internationell i Oulo samma helg. Det är ju fördelar och nackdelar med både och.

Oulo - Fördelen är att det är 2 dagars internationell, vilket innebär att man tävlar båda dagarna.. alltså har man 2 vinstchanser och kan vinna 2 cacib. Nackdelen är egentligen samma sak.. att det är 2-dagars.. Då kommer vi förmodligen inte se så mycket av varandra och om det krockar så kan man inte se varandra ställa ut.. Och inte heller hjäpa varandra. En annan nackdel är att det är längre till Oulo än till Piteå och att vi helt enkelt måste bo och leva i Finland en hel helg ;P

Piteå - Födelen är att det är närmare än till Oulo och att jag och Stina ställer olika dagar, alltså kan man vara där och stötta och hjälpa varandra. För min del så är det även en fördel när det gäller domaren. Förhoppningsvis så tycker den här domaren lika bra om Aite som sist han dömde honom.. hehe. Nackdelen.. hm.. Ja det är ju helt enkelt att man bara har EN chans. I Oulo har vi ju 2 chanser..

Sedan så funderar jag även på helgen efter den här omdiskuterade helgen.. alltså 23-24 juli. Då är det internationell i Tornio. Det hade ju varit lämpligare än Oulo eftersom vi då förhoppningsvis kan vara inneboende hos min kära vän Elin i Kalix. Det känns iallafall inte så kul med 2 helger i finland efter varandra :S Men nackdelen med den helgen är att både jag och Stina ställer ut på lördag.. Fast då kanske vi kan få med lite hjälp i form av Elin iallafall :P Nåväl..

Som sagt så ska jag och Stinky träffas ikväll och prata om det här så ni får väl en uppdatering när vi har bestämt oss.ÄR NI UTTRÅKADE?! :P Haha. Jag var bara tvungen att skriva ner mina funderingar kring de här helgerna.. Det är svårt att få någon klarhet om man inte skriver ner det.

Piteå Internationella utställning 2010

Ringsekreterarelev, ingen utställning och annat babbel

Hejsan allihopa! :)

I igår åkte jag, Stina, Linda och lilla Maja till Överkalix. Stina och Linda hade även med sig var sin hund. Det har nämligen varit en nationell utställning där nu i helgen. Jag åkte dit för att sitta som elev och Stina och Linda skulle ställa ut. Jag vet inte om jag har skrivit det.. men JAG KLARADE PROVET! :P Och nu har jag alltså suttit som elev för första gången.. Man ska sitta så här:

2 gånger som Elev (i stort sett bara titta på)
3 gånger som Aspirant (då gör man allt som ringsekreterare gör)

Det var riktigt roligt att få sitta med. Jag hade 2 jättetrevliga och bra handledare och lärde mig en hel del nytt :) Jag fick även en massa småtips på vad man ska tänka på och sånt där.. 

Måste ju även gratulera Stina och Linda till de fina resultaten. Lindas kines Sisu fick Exellent och skötte sig utmärkt. Stinas dvärgpudel Oskar blev 4:e bästa hane! :)

Idag var ju tanken att jag skulle ha åkt tillbaka till Ö-K och ställt ut Aite men då blev det ju helt enkelt inte. Han är inte sig själv ännu.. han är rätt slö och sover väldigt mycket. Sen så äter han ju fortfarande sina mediciner och de räknas som doping :P Något som jag dock är lite irriterad över är SKKs nya regler angående anmälningsavgiften. Om hunden blir sjuk eller skadad innan utställning så får man INTE anmälningsavgiften återbetalt.. trots att man kan uppvisa veterinärintyg. Ogilla! Jag tror att det här kommer att göra att många fler ställer ut hundar som är "dopade".. För om Aite hade varit pigg så hade det naturligtvis varit lockande att åka och ställa ut honom ändå, just eftersom jag inte får tillbaka pengarna.. Man vill ju ha vad man har betalat för ju! Men som den laglydiga flicka man är så hade jag inte kunna göra något sånt.. Nåväl. Den 27:e maj går karenstiden ut och förhoppningsvis så mår Aite bra då och är pigg för andra utställningar.

Nästa helg på söndag ska jag och Anna åka till Piteå för att sitta som ringsekreterarelever. Det känns tungt, riiiiktigt tungt! Vi måste kliva upp typ mitt i natten och börja köra bil. Nåväl. Det känns ändå skönt att ha gjort bort elevsittningarna till Gällivare så får man vara aspirant för första gången på hemmaplan! :PAnnars då?
Jo jag har väl insett att agilityn kommer bli lagd på is den här sommaren. Vi kommer naturligtvis vara och träna lite då och då men bara för skojs skull och utan några mål om att tävla. Jag tror helt enkelt att det är för påfrestande för min hund nu när magen är knasig. Det känns ändå bra att ta det beslutet.. Aite kommer att få ägna sig åt lite lugnare aktiviteter den här sommaren istället.

Allergisk reaktion?

Ja herregud.. Är det inte det ena så är det ju det andra. Som ni vet så har ju Aite varit sjuk. I tisdags på eftermiddagen svullnade hans högra öga upp. Jag ringde till veterinären och fick komma direkt. Veterinären tittade i ögat och kollade så att det inte var något skräp eller någon skada på själva hornhinnan. Det var det inte. Så jag fick ögondroppar och kortisonsalva som jag skulle droppa i ögat i 3 dagar.

Jag åkte hem igen och efter ett tag så tittade jag på min hund och insåg att det där är inte min Japanska Spets, det är en bulldog. Han hade alltså svullnat upp i hela ansiktet, speciellt runt nosen. Jag blev ju lite orolig men bestämde mig för att avvakta.. En stund senare så började även det andra ögat svullna upp.

Jag ringde till jourveterinären och diskuterade saken. Hon sa att det förmodligen var någon slags allergisk reaktion på något. Jag frågade om det kunde vara medicinerna som han äter mot magen och hon sa att det finns ju alltid en risk att det är det. Jag gav inte medicinerna på tisdag kväll utan bestämde mig för att vänta och ringa till Gammelstan på onsdag morgon och höra vad de tror.

Natten mot onsdag var jättejobbig för stackars Aite. Han var orolig, gnällig och hade väldigt svårt att få ro. Han gick omkring halva natten och kom flera gånger till min säng och gnällde. Det var som att han ville säga något till mig.. förmodligen försökte han tala om att han hade ont och att det var obehagligt.

På onsdag morgon så hade svullnaden nästan gått ner helt och hållet men man märkte att det fortfarande inte var helt bra med honom.. Han bettede sig helt enkelt väldigt underligt :P haha. Jag ringde till gammelstan och pratade. Hon som jag pratade med sa att en allergisk reaktion på mediciner kan komma när som helst men att det troligaste är att det kommer första eller andra dagen som de får medicin.. Så hon sa att jag skulle prova ge medicinerna igen och ha honom under uppsikt. Hon skulle även be min veterinär ringa upp senare under dagen.

Så jag gav medicinen igen och var väldigt orolig att han skulle bli sämre igen. Men ingenting hände. Hela dagen igår mådde han rätt bra, och åt bra. Jag fick inget samtal från veterinären men på kvällen diskuterade jag med mamma om att det kanske kunde vara så att han har blivit biten av något.. tex någon insekt. Eller, som vi tyckte var ännu troligare.. att han kanske blivit bränd av en humla? Men man vet ju aldrig.. Kanske är medicinen iallafall? Det lär jag ju aldrig få reda på.

Idag däremot så ringde veterinären. Hon sa precis det jag befarade.. att man väldigt sällan får reda på vad orsaken till sånna här allergiska reaktioner är. Det kan vara medicinen, det kan vara en insekt.. eller i stort sett vad som helst..

Så vi lämnade den frågade och diskuterade vidare kring Aites magproblem. Alla provsvaren hade kommit nu och det var inget som var onormalt. Igår och idag har han ätit bra och inte spytt något alls så vi kom fram till att han får fortsätta med fodret så länge det fortsätter att vara bra. Men om det vänder och han börjar spy igen så ska jag ringa tillbaka. Om jag vill fortsätta utreda vad det är för fel på honom så sa hon att det i stort sett finns 2 alternativ. Det ena är att göra ett vävnadsprov. Då kan de antingen gå in i magen med kamera och se hur det ser ut och ta en bit vävnad, eller så öppnar de upp honom. Det andra alternativet är att börja behandla med kortison. Det finns ju för och nackdelar med både och.. Att öppna upp är ju kostsamt och innebär ju en viss risk.. Att behandla med kortison är i längden rätt jobbigt för kroppen och man får egentligen aldrig reda på orsaken bakom problemet..

Som det känns nu så vill jag bara att han ska bli bra och eftersom han har varit bra idag och igår så känns det som en ljusning. Men blir det inte bättre så måste jag ju gå vidare för att hitta problemet. För er som inte vet så har ju Aite alltid haft problem med magen, ända sen har var liten. Just därför tyckte veterinären att det var viktigt att få reda på vad som egentligen är fel. "Aite är ju ung och har förhoppningsvis många år kvar att leva..." sa hon. Och det är så sant. Jag vill ju inte att han ska gå runt och ha ont i magen, spy och må dåligt i resten av sitt liv. 1 ½ år är nog länge...

Håll tummarna!

/Helena & Aite

Vad vore livet utan hund?Jag har ristat mina klor i mattes hjärta att hon är min.
Rakt i mina ögon har hon lovat mig trohet.
Jag lägger mitt huvud i hennes hand, för hon tycker om mig.
Innan jag somnar ser jag in i hennes ögon för att när jag sover ha hennes bild i mitt minne.
När jag vaknar finns hon alltid där.
Jag är trygg nära hennes kropp för hon vaktar mig.
Hon är trygg nära min mjuka päls för jag vaktar henne.
Jag följer varje steg hon tar, jag lyssnar på varje ord hon ger.
Jag har ristat med mina klor i mattes hjärta att hon är min.
(Dikt av en anonym)Snodde dikten från Stinas blogg. Tyckte att den var så fin :)

Aite is back!

Nu är Aite hemma igen! :)
Igår strax efter 11 åkte vi mot gammelstan för att hämta honom. Vi fick sitta i väntrummet i 1 ½ timme men det spelade ingen roll för lyckan var total när jag äntligen fick se honom igen. Och han var minst lika glad som jag ;) Han ville bara pussas, pussas och pussas. Och när han hade pussats klart så gnällde han en hel del.. Han satt även tryckt mot pappa hela tiden medan jag pratade med veterinären.. Det var som att han ville försäkra sig om att inte bli lämnad igen.

Vi har inte fått något klart besked om vad som egentligen är fel på honom för de väntar fortfarande på en del provsvar. Men han har fått 3 olika mediciner som han ska äta nu.. En tills den är slut, en i 10 dagar och en i 14 dagar :P Aite ska även äta ett speciellt foder från veterinären i 4 veckor. Det var ett himla pusslande innan jag fick ihop det här med medicintider och mattider, för alla medicinerna skulle ju ges på olika sätt!

Han verkar hur som helst må rätt bra. Han är ganska pigg och glad och har ätit med god aptit förutom senaste målet. Det är ju det jag oroar mig för.. Att han inte kommer vilja äta den där maten och så kommer han börja spy för att han inte äter. Veterinären sa att det är viktigt att jag BARA ger honom den här maten, och inget annat nu under de närmsta 4 veckorna..

Hoppas allt går bra nu!!! :)Föresten så blir det ju ingen utställning för min del i Över-Kalix. En av medicinerna räknas som doping och sen känns det även som att han behöver få vara hemma och vila upp sig i lugn och ro. Veterinären sa att det värsta i magen borde gå över efter ca 2 veckor men att det tar ca 6 veckor tills det är helt återställt.

Tomt..

Det är så tomt utan Aite :( När jag sitter i bilen tänker jag "visst är han med?". När jag ska åka hemifrån så börjar jag kolla runt och undra vars han är. När jag är på väg att göra något så funderar jag om jag kanske måste gå ut och rasta Aite innan. Man är verkligen inkörd på det här med att ha hund. Det blir väldigt ensamt när han inte är runt fötterna. Sakna!

Sjuk matte, sjuk hund

Här har det varit dött igen. Jag har varit sjuk, sjuk och åter sjuk.

Söndag den 24:e april fick jag feber och har haft hög feber sen dess. Nu i måndags (på min födelsedag!) fick jag tid till läkaren och de konstaterade att det var någon infektion i kroppen så nu har jag påbörjat en 14-dagars antibiotika kur. Det är nån riktig hästmedicin det där.. tar jag den på tom mage blir jag helt snurrig och illamående :P

Nåväl, nog pratat om mig.

Igår blev Aite sjuk.
Någon gång strax efter 11 började Aite spy. Först spydde han upp all mat, sen kom det en massa slem och skumm.. Sen kom det blod, blod och lite mer blod. Jag blev ju såklart väldigt orolig direkt när jag såg att det var blod och det dröjde inte länge förän jag ringde till jourveterinären. De ville att jag skulle komma in direkt så 13:30 var jag där. De tog en massa olika prover och röntgade även honom.

Röntgen visade på en viss irritation i magen. Alla blodprover var normala förutom ett.. det var något som hade att göra med bukspottskörteln. Veterinären sa att när det provet är onormalt så ska man ta det på största allvar så hon skickade en remiss till Gammelstans djursjukhus och sa åt mig att åka dit snarast. Hon sa att han förmodligen skulle bli inskriven där och få stanna någon dag. Jag åkte hem, tog med mig lite gjejer och lät Aite vara ute en stund.. men han hade verkligen ingen ork. Han bajsade blod och la sig bara på gräsmattan och ville inte göra något alls. Jag och mamma satte oss i bilen och körde mot Gammelstan. Aite var helt slut och sov i stort sett hela vägen.

När vi kom fram var klockan strax efter 18. Han blev undersökt av en veterinär där också och de tog lite fler blodprover. De sa att de trodde att det kunde vara bukspottskörtelinflammation men de var väl inte helt säkra. De har tagit ett sådant test också men det måste skickas till Tyskland för analys så svaret på den kommer nog inte förän nästa vecka. Veterinären förklarade att det skulle avvakta och se vad de andra blodproverna visade och att de skulle ge honom dropp och smärtlindring tills vidare. De skulle också ge honom kontrast så att de kunde röntga honom idag..

Veterinären sa att det inte var någon idé för oss att vara kvar utan att hon istället skulle ringa om det var något konstigt på proverna och att Aite skulle få stanna kvar. Så igår kväll åkte vi tillbaka. Det var inte alls roligt att lämna Aite och se honom gå iväg med en helt okänd människa..

Idag pratade jag med Gammelstan igen. De sa att han mådde lite bättre idag. Han hade inte kräkts något mer och inte heller bajsat. Röntgen visade inget konstigt och alla andra prover var normala.. De hade gett honom lite mat och skulle nu vänta och se hur han reagerar på det. Om han inte kräks upp det eller får diarré så ska han få lite mer och mår han fortfarande bra och kan äta imorgon så blir det mest troligt att hämta hem honom då :)

Det känns både bra och dåligt. Jag är ju livrädd att han ska bli sämre igen när vi kommer hem.. men samtidigt så vill jag ju inget hellre än att få hem honom!

Aite <3
RSS 2.0