Trött tjej

Jag är helt död. Jag har jobbat hela veckan, förutom måndag. Mina fötter gör ont.. Nu har jag just vaknat. Tog en välförtjänt powernap på lite drygt en timme. Ikväll blir det deffinitivt lugna puckar. Kanske en film och godis? Jag har iallafall dragit på mig min nyinköpta mysdress.. den är ljusblå och köpt på Jive för 130:- (REA!!)

Nu ska jag iallafall börja med att få i mig lite mat.. Och ge Aite lite mat. Sen ska jag nog seriöst landa i soffan igen. Kärlek till soffan just idag :P

Aites egna lista

Såg ett roligt sätt att göra denna lista på, nämligen från hundens synvinkel ;) Vi kan ju aldrig riktigt veta vad en hund tänker, men någorlunda bra känner vi ju våra djur :) Så här kommer listan som jag gjorde för någon dag sedan, fast ur Aites perspektiv :P

Tre människor du är fullkomligt förälskad i:
Matte
Mattefar
Elin Hansson Palo

Tre människotyper du tycker mindre bra om:
Stela, gråa människor som sitter alldeles stilla (statyer)
Människor som ignorerar mig är inge kul!
Gamla människor och små barn.. bara för att det är så svårt att vara lugn med dem när man egentligen vill hoppa upp och slicka dem i ansiktet för att man tycker om dem!

Tre viktigaste kommandona att lära sin människa enligt dig:
Ska vi gå ut?
Vill Aite ha ______ ?
Klia!

Tre saker du tycker är bra med att ha människa:
Att dem tar med en ut!
Att dem ger en mat, ben, godis.. godsaker :P
Att man har sällskap

Tre saker du tycker är mindre bra med att ha människa:
När man blir lämnad av dem..
När dem tycker att man har gjort fel
När dem ska hålla på med klorna

Tre aktiviteter som intresserar dig:
Vakta
Söka korv (mest roligt när den är upphittad och landar i magen)
Leka dragkamp

Tre hundgrejer du gillar:
Ben av alla de slag
Äggkartonger (ja, de är hundsaker!)
Nya leksaker (mina gamla har jag ihjäl så fort)

Tre hundgrejer du ogillar:
Klotången
Regnjackan
Mattes kompis jättestarka hårfön (läskig!)

/Aite

Räserbajs

Det verkar tack och lov som att det inte var något allvarligare med Aite den här gången än lite vanlig, hederlig "räserbajs". Hehe. Skönt det iallafall. Det känns som att det har varit mycket problem med min hund och hans mage under hela tiden jag har haft honom. Han har spytt rätt ofta och varit dålig i magen lite titt som tätt. Undra om det är något han är lite överkänslig mot? Det tåls att försöka ta reda på. Jag ska nog börja skriva upp vad han äter så kanske man kan se något samband.. förhoppningsvis. För jag HATAR när han är dålig :/ det är så hemskt att se sitt hjärta sjuk.

/Helena

SKIT

Jajemen, skit. (KÄNSLIGA LÄSARE VARNAS!) Inatt/imorse någongång så har Aite inte riktigt kunnat hålla igen och.. bajsat på sig helt enkelt. Jag upptäckte ju naturligtvis inte detta förrän vi gick på morgonpromenaden. När vi kom ut så upptäckte jag att han var brun i baken och började ana att något inte riktigt stod rätt till. När han sedan skulle göra nummer 2 två promenaden så var det seriöst som ett brunt vattenfall. Fräscht. När vi sedan kom hem igen så sköljde jag av honom och gick på "bajsjakt" i lägenheten. Mina farhågor besannades. En brun hög i köket och en i vardagsrummet, på balkongmattan (den ska verkligen slängas!). Nånå, vad kan man göra? Det är ju verkligen inget att bli arg åt. Faktiskt så var det nästan så att jag tyckte att det var lite skrattretande. Det gör det liksom så klart att våra hundar aldrig någonsin kommer bli 100% rumsrena. Förr eller senare tror jag att det händer en olycka för nästan alla. Iallafall så tycker jag lite synd om Aite.. Han vill inte ens skita på min mamma och pappas gård, varför i hela friden skulle han vilja göra det inne, i lägenheten?? Stackarn, det måste ha varit jobbigt för honom :/

Hoppas bara inte att det är något allvarligt i magen nu igen. Jag orkar verkligen inte med mer spya. Och jag tycker så synd om Aite. Det kan verkligen inte vara kul :/ Jag ska iallafall ge honom lite mat nu, han måste vara alldeles tom i magen. Det får nog bli lite skonkost i form av ris och kokt kött.. Ifall att det är något på gång :S

/Helena

En torsdag i juli

Jag tror att jag håller med er, mina kära läsare, när det gäller valet av bild till min canvas. Det känns som att bild nr.7 är rätt bild att trycka upp :) Den är fartfylld och utstrålar verkligen glädje och frihet. Skulle nog även säga att den ger ett intryck av lite.. galenskap ;) hehe. Plus att den är av otroligt bra kvalitet och fin i färgen. Det är snyggt när man ser snön sprätta upp bakom honom :P

Idag har jag varit till frissan. Det behövdes verkligen. Dels så var mitt hår så "långt" och dels så var jag less på färgen och.. allt :P Jag var ju ändå väldigt blond innan, nu är jag typ ljusbrun :) Och det gröna är borta, nu är det lila/rött istället. Jag blev nöjd! :)

Resten av dagen har jag spenderat på mitt jobb :) tiden har bara flugit iväg. Det har varit massor att göra :) KUL!

Imorgon ska jag också jobba, heeela dagen. Så Aite ska få vara med min storasyster. Jag är av den typen som inte tycker att man ska lämna hunden ensam hemma hela dagarna. En del låter ju sina hundar vara ensam mer än 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan. De åker väl hem och rastar hunden på lunchen men det känns så.. fel. Hunden är ju ett flockdjur, och vill därmed ha sällskap. Okej om det händer någon gång då då att hunden måste vara själv länge men jag försöker se till att min Aite aldrig behöver vara ensam mer än 5-6 timmar om dagen :)

Efter jobbet imorgon så har jag, storebror och lillebror blivit bjudna på middag hos storasyster i Leipojärvi :D MUMS! Min mor & far är och semestrar med husbilen nu så därför blir det FF på middagen ;)

Omröstning:

Okej, det flesta av er verkar tycka att ungefär likadant.
Det står nu mellan bild nr. 7, 10 eller 11.
SVÅRT?!
Om ni får bara får välja mellan de tre, vilken blir det?

Jag ser på dem så här:
Nr. 7 - Glädje, frihet
Nr.10 - Vänskap, tro
Nr.11 - Kärlek, lugn

Kanske måste jag göra tre tavlor? hehe.

HJÄLP MIG!

1 2 3 
4 5 6 
7 8 9 
10 11


Jag funderar på att trycka upp en canvas-tavla med någon av dessa bilder. Jag tänkte att den ska vara runt 70x100 cm, kanske lite större. Självklart har jag beslutsångest. Bläh, vad tycker ni? Någon favorit?

Det åskar

Vi kom just hem. Aite gick direkt och la sig på balkongen. Han ligger där och tuggar på ett ben och lyssnar på åskan :) Jag är sugen att ta en promenad men det får väl vänta tills åskan är över..

En hundlista

Tre hundraser du är fullkomligt förälskad i:
Japansk Spets
Finsk lapphund
hm..?

Tre hundraser du tycker mindre bra om:
Bedlingtonterrier (ursäkta, men så ful!!)
Rottweiler (höll på skita ner mig en gång när jag träffade en enormt FET rottis som vaktade toaletten jag skulle gå på.. dem är säkert superfina men det var nära döden-upplevelse, hehe)
Blodhund (dregel!)

Ta inte detta allt för seriöst nu! :P

Tre viktigaste kommandona att lära sin hund enligt dig:
Hit
Nej
Stanna

Alla är av säkerhetsskäl

Tre saker du tycker är bra med att ha hund:
Att man alltid har en bästa vän vid sin sida
Man får alltid motion oavsett väder och humör
Med hund har du aldrig tråkigt, finns alltid saker att göra

Tre saker du tycker är mindre bra med att ha hund:
Man blir ju trots allt ganska låst
Allt tar mycket längre tid
När hunden "bestämmer" sig för att vara så jobbig som möjligt

Tre hundaktiviteter som intresserar dig:
Agility
Lydnad
Viltspår

Tre hundgrejer du gillar:
Bajspåsar (hemskt osexig men hur hade det sett ut utomhus utan bajspåsar?)
Sån där hårborttagningsrulle (används dagligen)
Canvasbur (så otroligt praktisk. Perfekt att ha med på resa och lätt att fälla ihop. Älskas även av min hund som gärna har något att krypa in i)

Tre hundgrejer du ogillar:
Hundben som luktar gammal raggsocka
Strypkoppel (känns som att det är lätt att använda på fel sätt)
Pipleksar som verkligen SKRIKER (det är okej med svagt pipande)


JAG VILL UTMANA ALLA ANDRA HUNDÄGARE ATT GÖRA SAMMA LISTA ;) DET VAR INTE DET LÄTTASTE SKA JAG TALA OM. SKRIV EN KOMMENTAR SEN SÅ JAG FÅR LÄSA ERA LISTOR :)

Vovve-att-göra-lista

Jag har en del saker som jag behöver göra när det gäller Aite. En så kallad Vovve-att-göra-lista :P hehe. Så här ser den listan ut:

 • Beställa tid för 1-års vaccination
 • Kolla upp priser för rabiesvaccination
 • Boka (eventuellt) rabiesvaccination
 • Anmäla oss till några HU-aktiviteter
 • Anmäla till höst-utställningar (Stina?)

Och lite annat smått och gott.

Nu upptäckte jag just något annat som behöver göras..
VATTNA BLOMMORNA.
Dem ser döda ut. Opps..

Några bilder på min Aite:


Aite sitter och spanar


Aite på två ben


Aite inspekterar storfångsten (28st)

Om hundutställning

Nu tänkte jag försöka mig på att skriva ett inlägg om hundutställning. Jag är ju nybörjare så att det bara sjunger om det. Tack och lov har jag haft en bra mentor ;) Nu tänkte jag försöka förmedla det jag har lärt mig så att alla andra nybörjare kanske kan få lite klarhet i alla uttryck och regler..


Varje ras har en rasstandard som beskriver hur rasen ser ut. Den beskriver allt från öronens placering till pälstyp och färg. Det är rasstandarden som ligger till grund för hur domaren ska placera hunden. Hunden man visar ska vara så lik rasstandarden som möjligt. Så alltså, ju mer lik rasstandarden hunden är desto bättre. Det är alltså detta hela hundutställningen går ut på. Det är lite som en skönhetstävling :P

Det finns olika varianter av utsällningar. De är antingen inofficiella eller officiella.

- Officiell utställning = "Riktiga tävlingar". Auktoriserade domare dömer hundarna. Alla resultat bokförs hos SKK. På de officiella utställningarna räknas alla resultat. En officiell tävling kan vara antingen nationell eller internationell. På en internationell utställning tävlar man om att få CACIB. På nationella utställningar tävlar man om att få den nationens Certifikat (mer om detta i ordlistan).

- Inofficiell utställning = "Övnings tävlingar". På inofficiella tävlingar kan även icke auktoriserade domare få döma. Resultaten från inoffare registreras inte. Man kan se det som övning för alla inblandade parter. Domare får träna, hundar får träna och ägare får träna. 

På en hundutställning så tävlar hundarna i olika klasser.

De olika tävlingsklasserna:

Valpklass (4-9 mån EJ OFFICIELLT)
Juniorklass (9-15 mån)
Unghundsklass (15-24 mån)
Öppen klass (24 mån - 7 år)
Championklass (15 mån -->)
Veteranklass (7 år -->)
Det finns bruks och jaktklass för hundraser där det krävs speciella prov. Avelsklass och uppfödarklass förekommer också.

Först tävlar alla i samma ras mot varandra.
Man börjar med hanhundarna, man dömer dem i samma ordning som jag just skrev på listan över klasserna. Så först går alla valpar. Valparnas resultat bokförs inte så det är mer på "lek" för dem. Jag antar att de är för outvecklade för att dömas på riktigt. Sedan går juniorerna och efter dem unghundarna och så vidare.. Vid det här laget så delar domaren ut så kallade kvalitetspriser. Dem som finns är

1 - är det bästa man kan få. Det ges till hundar som stämmer riktigt bra in på rasstandarden.
2 - det är också en bra hund och ett gott avelsresultat men inte riktigt lika bra som en 1:a. 
3 - är en godtagbar hund, alltså helt okej.
0 - kan tilldelas en hund som domaren anser är för långt ifrån rasstandardens beskrivning. Den kan ha fel som anses som diskvalificerande för rasen.. eller så kan den till exempel bara ha en pungkula istället för två. Noll kan även tilldelas om hunden är aggresiv eller riktigt rädd.
KEP - "Kan Ej Prisbelönas". Det kan domaren ge till en hund som är svår att döma av olika anledningar.

Domaren kommer även att dela ut CK och HP. Läs om detta i Ordlistan. Hm.. jäklar vad svårt det här kommer bli att förklara. Jag tror att jag skriver ett litet exempel istället. Då fattar man nog bättre..

Exempel på hur det går till på en internationell hundutställning:

Aite är en japansk spets och tävlar i Juniorklass. Det finns en annan tävlande Japansk spets hanhund i juniorklass, vi kallar honom för Fido. Först bedömer domaren de två hundarna var för sig. Domaren bestämmer vilket kvalitetspris hundarna ska ha. Aite får en 1:a och Fido får en 1:a. Därefter så jämför domaren Aite och Fido med varandra. Aite är snyggare så han kommer på första plats och får CK. Fido kommer på andra plats. Eftersom Aite fick CK så ska han tävla vidare mot de andra japanska spets hanhundarna som fått CK. Han tävlar alltså nu om att bli bästa hanhund. Här vill domaren kanske se alla hundar röra sig igen och titta lite mer på dem. Sedan bestämmer domaren i vilken ordning de kommer. Snygga Aite blir 1:a och får då också Cert. och CACIB. Nu är vi klara med alla hanhundar. Då är det japansk spets tikarnas tur. De går igenom samma procedur. Efter att bästa tik har utsetts så är det dags att bestämma vem som blir BIR (Bäst I Rasen). Aite ska nu in i ringen igen och tävla mot tiken. Den som domaren tycker är finast blir BIR och den andra blir BIM (Bäst I Motsatt kön). Aite blir naturligtvis BIR. Då ska han tävla mot de andra inom samma grupp som honom. Alla hundraser är indelade i 10 grupper (Se gruppindelningen nedan). Aite tillhör grupp 5. Aite vinner mot alla de andra hundarna i grupp 5 och blir BIG (Bäst i Gruppen) Nu ska han tävla om att bli BIS (Best In Show). Då tävlar 10 st hundar mot varandra. De är de hundar som blivit BIG. Aite klår ALLA och blir BIS!!! Utställningens vackraste hund! Vilken dag va? ;)

Hundrasernas gruppindelning:

1. Vall, boskaps och herdehundar
2. Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
3. Terrier
4. Taxar
5. Spetsar och raser av urhundstyp
6. Drivande hundar samt sök och spårhundar
7. Stående fågelhundar
8. Stötande och apporterande hundar
9. Sällskapshundar
10. Vinthundar


ORDLISTA:

Autoriserad domare
= En person som får döma officiella tävlingar.
BIG = Bäst I Gruppen
BIM = Bäst I Motsatt kön
BIR = Bäst I Rasen
BIS = Best In Show
CACIB = Det är ett internationellt certifikat som visar att hunden är av nog bra kvalitet för att bli internationell champion.
Certifikat (Cert.) = Nationellt certifikat som visar att hunden är av nog bra kvalitet för att bli tex. svensk champion.
Champion = När en hund fått ett visst antal Cert. eller CACIB blir den champion. Jag har för mig att det skiljer mellan raserna på hur många de måste ha tagit, men det ligger nog mellan 2-3 st.
CK = Certifikatkvalitet. Tilldelas hundar som är riktigt fina och korrekta.. helt enkelt riktigt bra avelsresultat
HP = Hederspris. Tilldelas hundar som är särskilt lovande. Till exempel en junior som måste växa till sig, eller en väl bevarad veteran.  
Ring = Den plats där hundarna tävlar.. Det är en stor markerad fyrkant.
SKK = Svenska KennelklubbenNU GER JAG UPP :P Det här tog extremt lång tid.
Kanske kommer en fortsättning någon gång.
Jag lär väl upptäcka att jag missat en massa.
Hur som helst:
Jag kan ha skrivit något fel..
för trots allt så är ju jag också nybörjare!!!

Kategorier

Idag har jag varit hemskt duktig! :) Jag har sorterat ALLA 195 inläggen på den här bloggen i kategorier. Nu kommer ni, mina kära läsare, lättare kunna hitta tillbaka till gamla inlägg. Smart va? :)

Godmorgon!

Ja, den är faktiskt riktigt GOD trots gårkvällen :)
Jag hittade en så söt bild på Aite just:Vilken liten skit han var :) En blöt skit!

Det bästa som finns

Det bästa som finns i hela världen måste vara denna lilla filur:Om ni inte förstår det så har jag varit ut ikväll. Det var kul, men det var ändå inte värt det. Att ha soffhäng med popcorn, en bra film och Aite hade varit ungefär 100 ggr bättre. Kanske dags att pensionera sig från alkohol och krogen? Maybe.. Känns så nu iallafall. Får väl se hur länge det håller.

Älskar min lilla hund!!!

FREDAGMYYYYYYS!

Nu är det fredagsmys på gång! Det känns som att det verkligen behövs :) Är det något som jag verkligen uppskattar emellan åt så är det att bara vara med mig själv.. och Aite naturligvis. Ska bli så otroligt skönt att lägga sig i soffa, slå på en film och äta popcorn :)

I och för sig så var jag även sugen på lite träning nu när Aite mår bättre. Ingen hård träning, utan kanske bara lite platsliggning och sånt. Men det får vänta till en annan dag :)

/Helena

Sjuk bebis verkar må bättre :)

Det är en stoooor tummen upp. Han mådde riktigt dålig igår kväll. Usch, man blir så himla orolig. Han är ju mitt allt! Min älskade ögonsten.. När han äääntligen slutade spy så var han så himla slut att han knappt orkade gå. Det var med nöd och näppe jag fick ut honom för att kissa. Sen däckade han på bädden och har sovit i den resten av natten. Han har inte rört sig en millimeter. Stackars hund.. Undra vad det kan ha varit?

Sjuk bebis :/

Aite är sjuk. Något skit med magen verkar det vara. Han har haft diarré och nu på kvällen har han även kräks hur mycket som helst. Typ varannan minut i en timmes tid. Blev så orolig att jag ringde till veterinären.. Precis när jag hade pratat med henne verkade kräkningarna sluta. Nu har han varit kräkfri i hela 20 minuter. WOW. Det känns som att det kommer bli en jobbig natt :/

Sommarhund:Blivande utställningschampion?

Nu står han ju inte perfekt på någon av bilderna, men ni ser väl ändå superstjärnan i honom? Hur det än går på utställningar och tävlingar så är han alltid en stjärna för mig!

Tävlingen avslutad!

Elin och Theres har vunnit varsin luftgitarr! STORT GRATTIS ;) hehe.
Aite är alltså den som är vänd med ryggen mot kameran. Man ser inte hans ansikte. Men visst var den lite klurig? ;)

Svar på tal

Svar till mina kommentarer på förra inlägget:
VILKET HÅLL ÄR MOT KAMERAN? :P HAHA
Menar ni den som är med ryggen mot eller den man ser ansiktet på?
Jag vill dessutom få in fler gissningar innan rätt svar ges!
Alla som svarar rätt vinner en luftgitarr av mig ;)

Frågesport:Aite och Burra? Burra och Aite? Vem är vem, kan ni gissa? ;)

Passivitetsträning

Vilket fint ord va? :P haha.
Jag ska alltså träna Aite i att bara vara passiv och ta det lugnt.
I vissa miljöer är han jätteduktig på att slappna av.
Men i andra han har svårare.
Får se hur det går idag.
Jag berättar mer sen! :)
//Helena

Aite simmar:

Rikare och fattigare

Jag, Stina och Linn är några myggbett rikare.
Aite är några lerfläckar rikare.
Oskar är några tovor rikare.
Nero är några skall fattigare :P

Kul kväll :P hundarna verkade ha riktigt roligt när dem badade och alla gick bra ihop. Aite var lite smårädd för Nero för han är ju ändå rätt mycket större, men mot slutet var det som att Aite insåg att Nero inte var så farlig som han såg ut. Agilityn gick skitbra. Aite fick något frispel och sprang som om det brann i baken på honom :P Tyvärr så ledde ju även hans lilla frispel till en smitning till Oskar.. Morr. Nåväl. Det är ju hundar vi pratar om trots allt och sånt händer :P

Jag, Stina och Linn konstaterade iallafall att det trots många tovor och sand i hela pälsen var en bra kväll! Hundar ska ju få vara hundar. De är ju inte gjorda av porslin. Självklart ska dem få skita ner sig och vara tokiga då och då också!

Jag försökte fota lite men det gick inge vidare bra. Snor kanske någon bild av Linn senare, eller så kan ni ju alltid kika in på hennes hemsida för att se bilder :) Här har ni den.

Dags för hundaktiviteter!

Om ungefär en timme ska jag, Stina och Linn åka till BHK malmen och träna lite agility. Efter det tänke vi åka vidare till abbortjärn och låta hundarna bada. Vi tycker att det är en skitbra idé, hoppas bara att vovvarna också tycker det :P Ska försöka fota lite idag så att ni får se bilder ikväll! :)

/Helena

Vovvebus & Agilityträning

Nu ikväll har det stått vovvebus och agilityträning på schemat.
Jag och Stina började kvällen med att åka och släppa vovvarna.
Hon hade med sig en bonushund; finnspetsvalpen Maja.
Det var en otroligt söt 4-månaders vovve :)
Oskar, Aite och Maja fick busa av sig rejält innan vi åkte till BHK malmen.
Agilityträningen gick riktigt bra idag. Kul!
Slalomen börjar gå bättre och bättre för Aite.
Det verkar nästan som att han har fattat vad det är han gör :P

Jag försökte fota lite när hundarna busade..
Tyvärr så var det inte det lättaste då farten var HÖG.
Så nästan alla bilderna blev suddiga men någon frän fick jag:Triss i AiteSnyggt va? Hehe.
Jag var bara tvungen ;)

Nej men jag ville faktiskt visa mitt senaste inköp,
nämligen den stora buren till höger :)
Och då passar jag på att visa de andra burarna jag har.
Den längst till vänster är buren som jag hämtade Aite i.
Han fick bara in rumpan i den nu :P
När jag köpte den buren gick den på typ 79:-.
Den svarta buren i mitten köpte jag bara för 2 veckor sen.
Den är perfekt att ha med sig, liten och lätt.
Billig var den också. DollarStore 150:-
Men tyvärr känns den nästan trång för honom ;S
Speciellt när han får mer päls!
Så igår hittade jag den blåa buren på Jula för 249:-.
Vilket kap ;) Alla dessa burar kan man väldigt lätt vika ihop.
Då tar dem ju ingen plats att förvara heller.
Nu ska jag packa ihop de två mindre burarna.
Den större tänkte jag låta stå kvar och vara öppen i vardagsrummet.
Han är nämligen väldigt förtjust i den :)
Det är väl mysigt att ha något att krypa in i. Grotthund ;)

Aite gillar pinnar

Det har han alltid gjort! Ända sen han var liten han har tagit alla pinnar han har hittat och gnagat på dem. Förut så var jag rädd att han delvis åt upp pinnarna, för det såg ju ut så, och kanske gjorde han det när han var mindre. Nu har jag iallafall märkt att han bara gnagar på dem.. sliter lös barken osv :P Det är lite som med äggkartongerna. Dem sliter han ju bara sönder i småbitar och nu är det samma med pinnar. Det ligger en massa småbitar runt om honom när han har hållt på med en pinne. Det här har jag ju naturligtvis sett till att dra fördel av. När vi är ute och går brukar jag be honom leta upp en fin pinne, vilket han gladerligen gör, sedan säger jag åt honom att "ta med pinnen". Och han tar med den. Han ser så stolt ut när han har hittat en fin pinne som han får bära på. Det gör ju även att promenaderna blir ännu mer meningsfulla. Aite får inte bara springa runt och nosa, träna lite och göra sina behov utan jag ger honom även en uppgift. "Bär hem ditt byte". Ibland hittar han ju något mer intressant och skiter i pinnen men många gånger har han burit pinnen hela vägen hem. Det ligger numer ett gäng med pinnar lite överallt utanför lägenheten.. Det är så roligt att se honom utvecklas och jobba :)

Piteå Nationella utställningAite blev bästa Juniorhane med HP (Hederspris) :)
Det gick ju inte lika bra som förra helgen men jag är nöjd.
Domaren tyckte att han behövde växa till sig lite.
Det har iallafall varit en bra dag :)
Måste i och för sig klaga på den dåliga organisationen från SNKK's sida.
INGEN har meddelat att det har blivit ändringar i startordningen i min ring.
Jag klev upp 03:00 inatt, men hade seriöst kunna sova två timmar längre.
Det var flera ringar som det blivit ändringar i och man kunde läsa om det på snkk.se.
Men där stod det INGET om några ändringar i startordningen i min ring.
Så det var en hel del folk som var griniga och massa som kom "för sent".
Domaren var tvungen att vänta i 50 minuter på en del hundar och ja.. skit helt enkelt.
Men sånt händer :P Ja ä int bitter.

Det har varit en otroligt lång dag så jag ska ut och rasta Aite sen MÅSTE jag sova!
Jag har längtat efter min säng. Äntligen :P

/Helena

Packar

Jag har skrivit en packlista till morgondagens utställning i Piteå. Den ser ut så här:

 • Aite
 • Leksak
 • Vatten
 • Vattenskål
 • Älgkött
 • Utst.koppel
 • Bajspåsar
 • Reg.bevis
 • Vacc.intyg
 • Nummerlapp
 • Tält
 • Stolar
 • Bur
 • Borstar
 • Handduk
 • Våtservetter
 • Aites regnjacka
 • Mina regnkläder
 • Utställningskläder
 • Lämpliga skor
 • Kamera
 • Paraply

Och även sånt som är självklart: Mobil, börs osv. :P

Jag har svårt att leva utan att skriva listor :P haha. Om det är mycket jag har att göra så måste jag skriva "Att göra"-listor. När jag ska och handla skriver jag "Handla"-listor och när jag packar skriver jag "Packa"-listor. Såklart brukar jag även skriva listor när det gäller för och nackdelar, musik, ALLT. Det är mitt sätt att organisera och se till så att jag inte glömmer eller missar något :)

Nu är det bäst att jag packar ner allt från min "Packa"-lista ;) Sen ska jag faktiskt gå och SOVA! Det blev bara drygt 4 timmars sömn natten till idag och jag ska ju upp klockan 03:00 inatt :S ÅNGEST. Det hade ju varit skönt att få sova iallafall sex timmar så jag ska seriöst försöka komma i säng vid nio :P

Därför bör jag även slå av datorn. Annars kommer jag förmodligen fastna här ikväll. Så.. Önska mig och Aite lycka till imorgon!!! Jag är nervös.

/Helena

Video:

I den här videon så ser vi hur det kan se ut när en spets försöker lösa ett problem. Bollen hade rullar in under soffan och Aite fick inte tag i den. Går det inte att lösa, så skäller och morrar man tills något händer :P haha

Inför imorgon

Naglarna blev en katastrof. Så därför fick ni inte se något resultat. Det såg förjävligt ut. Jag fick panik och tog bort dom igen. Nej, tacka vet jag naturligt :P Inge fejk här inte :P

Idag är det en riktig fixardag, igen. Aite ska badas och fixas inför morgondagens utställning i Piteå. Han är i och för sig ganska ren så jag tänkte bara tvätta honom lite lätt och blåsa pälsen så att den inte ser så platt ut :) Så måste jag klippa klorna och borsta tänderna på honom :)

Alla Piteå-planer har ändrats ungefär hundra gånger men nu blir det iallafall så att jag åker dit imorgon tiiiidigt på morgonen med min mor & far. Utställningen börjar klockan 09 och Aite är nummer 3 i ringen så det är ju förmodligen direkt. Jag blev lite så där otaggad för att ställa ut.. vet inte varför egentligen? :P Kanske är det att det blir så långt att åka på en gång? Eller för att jag än en gång har så låga förhoppningar. Känns som att domaren inte kommer tycka om Aite :P Men det kommer nog bli jätteroligt iallafall :) Min bror kommer också till Piteå imorgon. Han har spenderat helgen i Umeå så det passar ju perfekt att han stannar och fotar oss i ringen på hemvägen ;)

Det kommer nog bli en riktigt bra dag imorgon iallafall :) Mamma pratade om att vi kanske stannar en liten sväng på Över Kalix marknad på hemvägen :) Det kan ju vara kul..

Nu ska jag lägga mig i soffan en stund sen blir det att tvätta hund :) Eller nej, först ska jag ladda upp en video från igår. Den kommer snart i ett nytt inlägg.

See you!

Depend Gele Kit

Jag håller på att göra naglar :P köpte ett sånt där kit med gelé och tippar från Lindex igår :) jag är snart klar med höger hand. Det ska bara torka.. sen börjar jag på vänster :P Det tar sin lilla tid. Jag började strax före ett :P

Nu ska jag fortsätta. Ni får se resultat sen :)

Frukostpaus igen! :P

Nu sitter jag än en gång här vid datorn och äter fil och müsli. Jag har börjat städa skrubben, men blev hungrig :P Aite är ute och morgonprommar med min far :) Skönt att få lite avlastning.. Jag hade verkligen ingen energi för att promenera, men massor av energi för att städa :P

Nu har jag ätit upp och ska fortsätta! Hejdå

Trött!

Jag är helt otroligt trött :/ Det tar på krafterna att promenera, städa garderoben, shoppa kläder, handla mat, laga mat och åka till leipojärvi. För det är det jag har gjort idag. Imorgon ska jag nog fortsätta med städandet. Det är nog bäst att jag gör klart helt i sovrummet innan jag börjar med nästa projekt: städskåpet!!! eller skrubben? Hm. Både och måste rensas och sorteras om.

Jag måste iallafall hålla mig vaken tills Stina kommer förbi. Hon ska kolla på kläderna som jag har rensat ut :) Det är en del som har blivit för litet och hon är ju liten som en pinne så det finns nog ett och annat som kommer passa henne perfekt :D

Nu ska jag lägga mig i soffan. Nej föresten, det är en dålig idé för gör jag det så somnar jag. Jag ska SÄTTA mig i soffan nu :) See you!

Garderobsrensning

FÖRE:EFTER:Det blev en hel hög med kläder som jag inte längre ska ha :)
Då kan man ju fylla på med nytt, hehe ;)

Frukostpaus

Just nu sitter jag här vid datorn och äter fil och müsli :) Jag har en så kallad frukostpaus. Jag håller nämligen på rensa min garderob. När jag vaknade imorse så var det första jag tänkte "jag ska rensa garderoben idag". Jag hade inte ens öppnat ögonen innan den tanken slog mig. Så nu håller jag på för fullt men blev hungrig och var tvungen att äta lite :)

Jag och Aite har varit ute på en långprommis :) det var superhärligt att gå imorse.. Solen sken men det var inte överdrivet varmt :) Aite verkade också trivas. Han blev inte så där flåsig som han brukar bli när solen gassar.

Nu ligger Aite på balkongen och gnagar på ett ben. Mysigt!

Äh, dags att fortsätta för nu ligger frukosten i magen!

Tatuering?

Jag har länge varit sugen på en tatuering men inte vetat vad jag vill göra.. och vars jag ska placera den. Jag vill ha något meningsfullt.. något som får mig att tänka till när jag ser den. Det ska vara något som visar vem jag är, eller som berättar något viktigt. Klurigt det där :S Och vars skulle jag sätta den? Jag vill inte ha något stor och maffigt, utan det ska vara lite mindre och diskret. Jag behöver inte visa den för hela världen, jag vill snarare att det ska vara som en påminnelse till mig själv.. Alltså ska den sitta på ett ställe där jag kan täcka den.

Jag får fundera vidare på tatueringsfronten imorgon. Nu tänkte jag gå ut med Aite sen ska vi gå och lägga oss :) Hejdå!

Ett engelskt ordspråk

"Älska min hund och jag vet att du är min vän"

Tycker att det var fint :) Och stämmer på något sätt väldigt bra.

Lite nytt på bloggen

Jag har just lagt till lite information om mig & Aite på vänster sida..
<--------------------
Det tycker jag är bra när det kommer nya besökare.
Man får direkt en bild av vem bloggaren är om det är lite info :)
Vad tycks? Är det något annat jag borde skriva dit?

Jag luktar metall

Jag har tvättat händerna flera gånger men lukten av pengar försvinner inte. Det första jag gör när jag jag kommer hem från jobbet är att tvätta händerna. Jag är ingen bacillfreak men tänk hur mycket baciller det lär vara på alla sedlar och mynt? :P Och nu luktar mina fingrar fortfarande metall. Äckligt. Jag måste måla naglarna eller något så att det döljer lukten. Bläh.

Nu är jag ledig i en heeel vecka :) Om det inte kommer något emellan förståss. Det ska iallafall bli skönt att få ta tag i allt som jag borde göra. På sommaren ska man ju storstäda och rensa. Det ska bli skönt att slänga saker och få lite ordning i lådor och skåp.

Imorgon tänkte jag bjuda familjen på middag så jag har suttit här och funderat på vad jag ska laga. Jag har lite olika idéer men kan inte bestämma mig. Mina alternativ är:
- Lasagne
- Kyckling med risonisallad
- Tomat & bönsoppa
- Någon pastagratäng eller pastasås

Hm. Det kanske blir något helt annat :P det återstår att se.

/Helena

En onsdag mitt i juli

Det var verkligen en kass kväll igår. Allt gick fel :P haha, men nu skrattar jag naturligtvis bara åt hur irriterad jag var. När jag hade skrivit det sista inlägget gick jag och åt lite fruktsallad sen la jag mig i soffan.. och somnade. När jag vaknade 1½ timme senare så var jag irriterad över att jag hade somnat och var tvungen att kliva upp. Det var med otroligt tunga steg som jag gick ut och rastade Aite. När jag kom in igen borstade jag tänderna och såg fram emot att få gå och sova, på en gång. Men så blev det ju inte. När jag kom in i sovrummet så upptäckte jag att jag hade glömt att bädda med rena sängkläder. Irriterad och trött började jag bädda sängen. Det kändes som att det tog en evighet. När jag äntligen fick lägga mig i mina rena lakan så insåg jag att jag hade glömt att tvätta bort sminket. Så det var ju bara kliva upp igen. Som sagt.. inte en kul kväll :P

Morgonen däremot har varit betydligt bättre. Jag vaknade av att det åskade.. det var otroligt mysigt att ligga och lyssna på åskan. Aite fick komma upp i sängen och gosa med mig :) Jag tror att vi slumrade till en liten stund sen vaknade vi igen och passade på att gå ut när det var uppehåll.

Nu har vi just ätit frukost och jag ska börja diska. Sen vet jag faktiskt inte vad jag ska spendera förmiddagen med. Det finns massor av saker som jag borde göra, men det är ingen panik :P Jag jobbar iallafall på eftermiddagen. Hoppas att vädret blir bättre till kvällen. Det hade varit kul att göra något ikväll. Typ onsdagspub, toppstugan eller agilityträning. 

Nu ska jag sätta igång med disken, men först vill jag passa på att länka till ett bra inlägg som jag läste på en blogg.. Det handlar om hundar i bilar på sommaren, och vad man gör om hunden får värmeslag. Mycket läsvärt! Här är länken :)

/Helena

Helt slut, less och irriterad

Och jag vet inte ens varför? Jag blev det nu bara. Förmodligen så har det med vädret att göra. Jag såg fram emot lite agility och så regnar det :/ skit. Eller så är det för att jag är hungrig? Hm. Jag ska käka lite fruktsallad och hoppas på att livet känns roligare sen :P

Jag är så kreativ!

Snart ska jag åka till jobbet. Jag ska ha på mig en svart skjorta, ett blått långt linne och vita leggins. Tyvärr var den svarta skjortan skrövlig längst ner i kanterna. Slö som jag är ides jag inte ta fram strykbordet och strykjärnet så jag tog plattången istället, och "plattade" till skjortan ;) Smart va? hehe

Japansk Spets - en allround hund

Innan jag köpte Aite fick jag höra från flera uppfödare och ägare att japansk spets är en riktigt allround hund. Det har jag nu även börjat märka av själv. När han var liten var han ju bara.. liten.. och söt :P Nu kan jag göra så mycket mer med honom. Han bryr sig inte direkt om vad vi hittar på, han är nöjd bara han får vara med. De senaste månaderna har vi ju provat på saker som:

- Agility
- Uställning
- Spår
- Sök

Och allt har gått riktigt bra och gett fina resultat. Japansk spets är inte så skör som många tycker att den ser ut. Den ser ju lite ut som en knähund men skenet bedrar. Aite hänger mer än gärna med på fartfyllda skidturer, 3-timmars promenader och ut i sjöar för att simma. De senaste veckorna har jag även börjat märka av en större vilja för att vara mig till lags. Ett tag sket han ju fullständigt i vad jag hade att säga, men det är väl någon slags tonårstrots antar jag ;) Nu är han mer samarbetsvillig och kan fokusera mycket bättre på mig än för bara 2 månader sen. Oftast ;)

De här framstegen gör att jag även tror att vi skulle kunna göra bra ifrån oss i tävlingslydnad. Hoppas att någon av hundklubbarna kommer att hålla någon sådan kurs snart :) Det vore riktigt kul!

Nu ska jag och min lilla allround-hund gå ut en sväng!

Nakenfis

Jag satt just och kollade lite bilder från när Aite var bebis :) Något som jag tycker är så himla sött är valpmagar! Det är så otroligt gulligt när hunden i övrigt är hårig men magen är helt naken.. och rund :P haha. Knubbig valp!Nu för tiden så är han ju helhårig:

Tvättstuga

Hej allesammans!
Jag är uppe med tuppen för att tvätta. Inte världens roligaste morgonsysselsättning men det är ju skönt när det väl är gjort. Jag hade i och för sig inte så mycket kläder att tvätta, det tog jag i söndags, så nu tvättar jag mest för tvättandets skull :P haha. Nej men allt annat än kläder blir det idag.. typ handdukar, sängkläder, mattor osvosv. Det blir skönt att lägga sig i en renbäddad säng ikväll! :)

Emellan tvättmaskinerna tänkte jag hinna med lite andra hushållssysslor. Jag hade nog passat hemskt bra som hemmafru ;) Jag ska gifta mig med någon snuskigt rik greve eller baron.. det går också bra med en prins, eller någon annan högt uppsatt snygging. Då kan jag sköta mina hushållssysslor, föda upp hundar, ägna mig åt välgörenhet och börja virka mössor :P

Eller så inte.

Nu är mina första två maskiner snart klara så det är bäst jag samlar på mig mer tvätt och går ner till tvättstugan :)

/Helena

Aite älskar att demolera:

Aite älskar äggkartonger, för dom får man slita i tusen bitar. "Tyvärr" är dom ju inte särskilt goda så han lämnar alla bitarna på mattan.

En bild på Aite när han simmar:


Bilder från midnattssolsutställningen


Vi övar innan utställningen


Jag, Aite, Stina och Oskar (ja, han sitter i stinas famn!) i tältet


Aite ligger och myser


Jag och Aite tävlar mot Siv-Inger och Burra i bästa juniorhane. Aite vann!


Aite får lite gott för att han är så duktig


Stiligt!


Aite på bordet för att bli mätt. Jag håvar upp älgkött ur fickan


Här tävlar vi mot de andra hanarna som fick CK, Aite blev 2:a bästa hane!


Vi visar upp oss för domaren :)

Midnattssolsutställningen

Idag är jag en otroligt stolt matte. Jag kunde inte ens i mina vildaste fantasier föreställa mig att det skulle gå så bra som det gjorde idag. Jag hade ju förberett mig på det värsta.

Aite, Artic Fox´s Snowhite Free, blev idag utsedd till bästa juniorhane med CK och andra bästa hane. Han skulle även ha fått reserv-cacib om han hade varit drygt 4 månader äldre.. Så den blev vi snuvad på av trean men jag är så otroligt glad för vår placering. Det är över all förväntan och det kan ju knappt bli bättre? :P Tänk att vi slog hanar som har massa fina titlar och som är mycket äldre än Aite :) HELT OTROLIGT!!! Stolt ;)

Nu ska jag gå och skämma bort min lilla prins :)
Bilder kommer i ett senare inlägg!

Dagen D

Idag gäller det :)

En HEMSK dag

Den här dagen var både en bra dag och en hemsk dag, men mest en hemsk dag. Den kan nog läggas upp min och Aites topp-tio lista över de värsta dagarna i våra liv.. Alltså sen han kom till mig :P Den här dagen platsar bland andra riktigt hemska dagar som till exempel när Aite blev biten eller när Aite var jättesjuk :/ Nu ska jag berätta varför.

Strax före fyra så hoppade jag och Aite in i duschen. Jag höll på rätt länge med att tvätta hans päls. Efter det så torkade jag honom lite torr med handduken sen lät jag honom torka sig själv (alltså gnida sig i mattor och dylikt). Det är så här jag alltid brukar göra när jag badar Aite och det har alltid gått hur bra som helst men nu gick något snett. När jag efter en stund tänkte börja föna hans päls såg jag att pälsen hade TOVAT ihop sig. Det var som en enda stor kaka på hela ryggen. Det var så hemskt att jag nästan började böla. Jag ringde i panik både till mamma, Stina och Japanska Spetsuppfödaren i Tjautjas. Det var så otroligt ihoptovad att det tog FYRA TIMMAR att reda ut all päls igen. Stina kom med förstärkning i form av en massa fler kammar och kardor och även hennes superfön. Jag mådde så dåligt och mår fortfarande dåligt för jag vet att det stundvis gjorde ont för honom när vi försökte reda ut allt. Nu är han iallafall ren, vit och fin.. tyvärr även väldigt tunn i pälsen.

Vad är anledningen till att det blev så här då? Jag är ju ingen expert men jag tror att den största anledningen till att det blev så otroligt tovigt var att han fäller.. på något sätt så har jag väl lyckats tova ihop allt löshår under tiden jag tvättade honom :S För han var ju inte tovig innan. Han har haft en enda tova i sitt liv innan den här dagen. Jag måste fråga imorgon vad jag ska göra för att det inte händer igen.. För det var så otroligt hemskt. Jobbigt för stackars Aite :/

USCHUSCHUSCH..

Nu tänkte jag berätta vad som var bra med den här dagen :) Det är speciellt 5 saker som har gjort dagen riktigt rolig:

1 - Lindas Sisu blev 5:e bästa hane
2 - Stinas Oskar blev 3:e bästa hane
3 - Stina kom 2:a i Juniorhandling
4 - Aite skötte sig utmärkt på utställningen
5 - Aite trivdes riktigt bra i sin bur


Morgondagens utställning:

Jag har verkligen sänkt mitt mål med utställningen imorgon. Förut så kände jag att det vore kul att komma på en rätt bra placering, men nu känner jag att det viktigaste är att vi genomför det och att det känns bra. Om Aite dessutom går snyggt och uppför sig bra så är det ett plus i kanten. Men utöver det så hoppas och förväntar jag mig ingenting. Han glesa päls kommer att bli hans fall. Men det gör inget :) När den har växt ut igen så tar vi revansch ;)

Nu måste jag packa inför morgondagen.. Detta är vad jag kommer ha med mig:

- Aite
- Bur
- Vatten
- Vattenskål
- Älgkött
- Utställningskoppel
- Några borstar
- Nummerlapp
- Reg.bevis med vaccinationsintyg

Och lite annat smått och gott :)

Hejdå!

Mardrömmar..

Inatt har jag drömt mardrömmar om utsällningen imorgon. Jag drömde att Aite vägrade gå.. han gjorde allt annat än att gå fint. Han hoppade, sprang, sittvägrade och ja, det mesta. Sen ville han inte alls fokusera på mig. Han tittade på allt runtomkring istället.. på alla andra hundar och människor. Det är ju det som är min största fasa.. att han inte vill samarbeta. Och att jag inte ska fatta vad jag ska göra :S

Nog är man väl allt bra löjlig? Det är ju bara en uställning :P men ändå! Det är ju min första, klart jag är nervös!

Planen för den här dagen ser ut så här:

Duscha - Fixa mig - Äta frukost - Åka till utställningen och glo - Handla lite - Bada Aite - Fixa Aite - Äta middag - Coctailparty - Sova

Jag ska få låna Stinas superfön idag efter att jag har badat Aite. Då kanske han ser lite mer "uppfluffad" ut än nu.. Nu är ju hans päls bara platt och tråkig. Det är ju ett stort plus om jag kan få honom att se hårigare ut än vad han egentligen är :P Här är en bild på Aite när jag blåste honom efter ett bad:Nu på utställningen tänkte jag ta med Aites nyinköpta bur och låta honom vänja sig mer vid att vara i den. Han verkar tack och lov gilla den redan. Han går frivilligt in i den och lägger sig :P Så det borde inte vara några problem men det kan ändå vara bra att han får vara i den trots att det är mycket som händer runtomkring.

Nu är det bäst att jag går och duschar så att jag inte missar så mycket av utställningen :)

/ Helena

Fy på mig!

Jag är fortfarande uppe. Jag fastnade när jag började läsa en massa bloggar. Nu måste måste måste jag gå ut med Aite, sen sova. Jag tror att jag ställer klockan på 08:00. Då hinner jag ta en långpromenad med Aite, äta frukost och duscha innan halv elva.. förhoppningsvis? Kanske måste jag kliva upp redan 07:30?

Jag tänkte skriva en liten lista på hundbloggar som jag läser för tillfället.. sen ska jag sova ;) Här kommer listan:

Stina&Rasmus&Oskar - klart man måste följa Stina?! Hon kanske missar att berätta något åt mig då får jag ju läsa det i bloggen iallafall

Linn&Nero - äntligen någon som är duktig på att uppdatera ;) och hon har en massa söta bilder på sin Nero (favoritnamn!!!)

Leo&Lea - så fina bilder på hennes lilla chihuahua!

Enter&Matte - la till denna blogg idag, kul att se bilder på och läsa om en annan jappes vardag

Anna&Sheltisarna & Linda&Kinapuffarna - tyvärr är båda två HEMSKT dåliga på att uppdatera ;/

Jag läser även andra bloggar, men hund är ju det mest intressanta ämnet :)


GODNATT!

Videoinlägg

Jag blev inspirerad av Stina när hon la upp två videor från när hon tränade agility. Det är ju en sak att se bilder och en helt annan sak att se film :) Så här kommer två filmer från när Aite var bebis. 10 veckor var han bara :) Kvaliten är ju inte den bästa men man ser ju den lille sötnosen iallafall ;)

Vilken liten skit har var :) Det känns som att det är hundra år sen han var så där liten. Det går inte ens att föreställa sig :S Man blir verkligen sugen på en till liten skrutt när man ser videor på Aite när han var liten :) Jag har fler filmer från när han var yngre men det får ni en annan dag :) Nu ska jag rasta gubben sen är det nog bäst vi går och sover så vi orkar upp till alla uställningar imorgon :)

/Helena

Min hund är gräslig!Men imorgon ska han badas så då blir han ju ren, vit och fin igen :)

8/7

Idag blev det utställningsträning. Och faktiskt så gick det rätt bra :) Nu känns det som att jag börjar komma ihåg allt jag hade glömt bort. Det roligaste av allt är ju trots allt att Aite nu verkar ha förstått vad "stå" betyder. Han är så otroligt lättlärd den där hunden :P Nu hoppas jag bara att han står snyggt och är motiverad på söndag :) Vi ska iallafall fortsätta öva, både på att gå och stå så att vi är säkra på söndag :)

Från och med idag är jag hamstervakt. Hurra! Haha. Nej men det går faktiskt bra, det enda jobbiga är ju att den låter en del på nätterna.. Och jag är livrädd att den ska dö när den är här hos mig. Lill-Greta (som hamstern heter) är ju snart 2 år gammal och dem brukar visst inte leva mycket längre än så. Dessutom så har hon ju börjat visa en del ålderstecken.. typ att hon inte klättrar lika bra som förr och att hon allmänt är mer seg. Jag ska iallafall göra mitt bästa för att hålla henne vid liv.

Nu tänkte jag lägga mig i soffan en stund och kolla lite tv :) Sen ska vi nog försöka gå och sova rätt tidigt..

/Helena&Aite

Vadå beroende?

Jag har egentligen inte tid att sitta vid datorn, men ändå så kan jag inte låta bli. Åtminstone en gång om dagen måste jag in och kika överallt :P haha.

Nu måste jag duscha och fixa mig så jag hinner göra allt jag ska innan jobbet. Det vill säga göra ärenden på stan, träna utställning och äta lunch. HEJDÅ!

Utställningstankar

JISSEEES! Jag fick just panik när jag insåg att jag ska ställa ut Aite på söndag. Det är onsdag idag.. hur ska detta gå? Jag har iallafall börjat panikträna honom i att stå snyggt. Jag har varit dum nog att aldrig lära Aite ordet "stå" Och den gången jag skulle börja lära honom det var jag irriterad samtidigt så när jag säger "stå" så lägger han sig på rygg. Hm. Träna ALDRIG hund när du är irriterad, arg eller inte på humör för det. Ikväll, det vill säga alldeles nyss så började jag träna honom att stå. Den här gången så säger jag "stå" snabbt och med jäääätteljus röst så jag låter svinglad och peppad. Det har faktiskt gått riktigt bra. Han fattade efter ett tag att man inte får godis om man sätter sig, lägger sig, vinkar, står på två ben eller något annat. Han insåg att han bara behövde stå och titta på mig för att få godis. Nu gäller det bara att träna, träna och träna, så kanske han kan stå på kommando på söndag. Jag hoppas och tänker verkligen jobba för det. Det ser ju helt klart mycket snyggare ut om hunden kan stå stiligt själv, utan att jag måste huka mig ner brevid och hålla honom.

Idag fick jag brev från SNKK, alltså Södra Norrbottens kennelklubb. Det var bland annat nummerlapp, karta och ringindelning. Det ska vara 12 japanska spetsar på utställningen i Piteå, och 18 här i Gällivare. Rätt mycket konkurrens med andra ord. Imorgon ska jag och Stina besluta hur vi ska göra med boende och allt i Piteå. Först var tanken att vi kanske skulle ta min familjs husbil dit, men det känns inte som att jag kommer klara av att köra den. Nu är frågan om vi ska försöka hitta boende och åka dit tillsammans på fredag, eller om hon åker till sin uppfödare och sover där första natten, sen kommer jag och plockar upp henne natten mot söndag och så är hon coach åt mig på söndag. Vi ställer ju nämligen på olika dagar. Hon på lördag och jag på söndag. Egentligen spelar det inte så stor roll för mig.. Kanske är det för sent för att få tag i något boende nu? Hm. Vi får sova på saken. Det känns iallafall bra att Stina vill följa med mig på söndag :) Jag är ju så mycket nybörjare som man kan bli och jag hade säkert inte fattat någonting utan henne :P Jag hade överlevt men med nöd och näppe ;) TACK STINA!

Jag insåg just också att det definitivt är på tiden att hitta något att ha på sig på utställningen. Jag har iallafall köpt en svart kjol ifall det är det som känns lämpligast. Annars blir det nog svarta jeans.. Sen får jag se om det blir en skjorta eller kavaj till.. Kanske hade det varit snyggt med någon skjorta och väst? ÅÅH vad svårt. Det beror väl också på vad det är för väder.

Sen måste jag även snygga till Aite. Typ bada honom, fluffa upp hans päls, klippa klorna, borsta tänderna och se till att han är så stilig som möjligt! :)


Ibland lyckas han ju stå riktigt snyggt ;)
Nu ska jag träna lite mer "stå" med min hund :)

/Helena & Aite

Knott i mängder

Jag och Stina var just ute på gården och skulle träna lite utställning men det gick seriöst inte. Det var så olidligt mycket knott ute. Jag hade knott i håret, munnen och näsan. Och vovvarna fick knott i pälsen. Vi ska göra ett nytt försök imorgon istället. Jag kände nu ikväll att jag måste träna att gå och ställa honom fint. Det känns som att jag har glömt bort det jag har lärt mig om att ställa sin hund. Och det som är bra med Stina är att hon är ärlig. "Nej, det där ser bara fult ut, gör så här istället" :P haha. Jag vill ju verkligen att både jag själv och Aite ser riktigt bra ut i ringen :)

Värme + tjock, lång päls = dålig kombination

En dag som denna, när det är 22 grader i skuggan, skulle jag vilja klippa ner Aites päls. Man ser verkligen att han tycker att det är jobbigt. På morgonpromenaden var jag tvungen att gå så att han fick bada efter vägen. Och det gjorde han gladerligen. När han såg vattnet så tittade han flåsandes på mig och det var som att han sa "snälla, får jag?". Han plaskade omkring i vattnet länge och nu har han ju även börjat simma så han simmade runt och hämtade pinnar som jag kastade åt honom. Sen var det som att han fick ny fart på hemvägen. Resten av dagen har han tyvärr varit väldigt seg. Dels så är han dålig i magen och dels så är det ju så varmt. Han har mest legat och vilat.. till och med när vi hälsade på hos mamma och pappa gick han och la sig i hallen. Det brukar aldrig hända. Ett annat tecken på att Aite inte mår riktigt bra är att han vill vara nära mig. Han hoppade frivilligt upp i famnen och låg där tills det blev för varmt. Nej, nog märks det att han trivs bättre när det är kyligare ute :) Jag oroar mig för hur det kommer bli när han blir äldre, typ nästa sommar. Då lär han ha ÄNNU mer päls :S

Helgen

Den har varit så fylld av aktiviteter att jag inte ens minns vad jag har gjort. Men bland annat så har jag umgåtts en hel del med Jennifer, jobbat,varit på bio, gått ut, varit på toppstugan, varit funktionär på agilitytävlingar och lite smått och gott. Det har varit full rulle men det har varit kul! :)

Agilitytävlingarna var roliga att få se och hjälpa till på. Det känns som att jag och Aite kanske kan ha en chans nästa sommar. Vi måste bara fortsätta träna, träna och träna :)

En intensiv helg

Jag är trött, trött, trött. Kom i säng först efter 04 imorse och sen klev jag upp 07. Tre timmars sömn är ingenting för mig. Jag är ju van vid minst nio timmar. Så jag är sjuuuuukligt trött. Det blir bädden NU på en gång. Jag ska berätta om helgen och annat smaskigt imorgon.. när jag åtminstone prickar tangenterna. USCH, sova!

1 Juli

Idag är det 1 Juli och faktiskt så måste jag nästan säga att det kändes lite som sommar ikväll. Solen skiner, det är rätt varmt ute och det blåser lite.. vilket innebär att det tack och lov är relativt myggfritt. Detta fantastiska väder gjorde att jag och Aite tog en lååång kvällsprommis nu. Vi var ute i nästan en timme. Det är så roligt att gå med honom.. han blir bara duktigare och duktigare och jag har honom lös nästan hela tiden. Jag brukar bara koppla honom när det kommer andra hundar eller är mycket bilar. Annars så ber jag honom bara gå fot med mig om vi till exempel ska korsa en väg. DUKTIG KILLE! :)

Vi hade ju agilitymöte nu ikväll. Linda har skaffat en chinese crested powder puff valp. Finns det någon som inte smälter när man ser en valp?! Det spelar inte någon roll vad det är för ras. Alla valpar är ju urgulliga! Den var helt klart söt som socker :) Och fint namn har den fått, nämligen Ari :)

Imorgon tänkte jag ta en sväng på marknaden med Aite för miljöträningens skull. Jag ska gå direkt på morgonen så det inte har hunnit bli så hiiimla mycket folk. Aite brukar inte ha problem med folksamlingar och liknande men jag vill inte att ha ska bli rädd så det är ändå bäst att ta det försiktigt :) Det brukar ju bli så sjukt packat med människor på eftermiddagen och jag kan tänka mig att det känns lite obehagligt om man bara når till knäna på dem man möter. Stor risk att bli trampad på också :/

Resten av helgen är det jobb inplanerat. Både betalt jobb och obetalt jobb. Det blir jobb på Jive fredag & lördag. På söndag ska jag ju vara funktionär på Gällivare hundungdoms agilitytävlingar :) ALLA borde komma och kolla tycker jag! Även dem som inte har hund eller är särskilt intresserad av hund, för agility är en så fartfylld och rolig sport att se. Jag är ju själv nybörjare så det ska bli riktigt kul att se alla ekipage på banan :) Speciellt roligt blir det ju att se klass 3 (de duktigaste), men det ska även bli spännande att se klass 1 (nybörjare) så jag vet vilket motstånd jag kommer att möta när jag & Aite börjar tävla. För det ska vi göra.. Om det går bra och om vi fortfarande tycker att det är roligt nästa sommar :) Nu är han ju för ung. Hundarna som tävlar måste vara 1 ½ år.
Nu måste jag nog ut och rasta Aite en sista gång innan det blir dags för bädden :)

Puss & kram, ses på stan!

Vidrigt!

Jag och Aite har just varit ute och promenerat och jag har även hunnit med att käka frukost. Jag gav även Aite frukost.. ett nytt färskfoder som jag fick från Expo. Det var nog det äckligaste jag har sett. Jag förstår verkligen att han inte ville äta det och jag övervägde länge om jag ens skulle servera honom det. USCH. Det såg ut som när han har spytt direkt efter att han har ätit. ÄCKLIGT!!! Jag slängde resten av provkorven. Blä. Det var sånt där fruset färskfoder.. Jag måste åka dit idag igen och testa den andra sorten som fanns där. Den tror jag nog är bättre. Det är en sån som man kan förvara i rumstemperatur.. alltså liknande som den jag köpte i Haparanda åt honom.

Idag har jag lite grann att göra. Bland annat så ska jag käka lunch med Jennifer, åka förbi på Spa4You, träffa Angelica och Tyra och ikväll tror jag att det var sista mötet innan agilitytävlingarna. Eller var det imorgon? Måste kolla upp det.

/Helena
RSS 2.0